Kommentti: Kiitos sisaremme Elisabet – hautajaiset Westminster Abbeyssa

Kuningatar Elisabetin valtiolliset hautajaiset Westminster Abbeyn katedraalissa. Kuva: WPA-Pool/MEGA/All Over Press

Harvoin televisiosta saa katsoa mitään niin vaikuttavaa kuin tänään TV1:n välittäessä suorana lähetyksenä Kuningatar Elisabet II:n hautajaisten julkisen osuuden Westminster Abbeysta.

Vaikuttavaa tilaisuudessa oli muun muassa se, että papit kutsuivat kuningatarta "sisareksemme Elisabetiksi". Sillä sitähän me kaikki viime kädessä olemme asemastamme riippumatta, ihmisiä toinen toisillemme. Emme enempää, emmekä vähempää.

Yleltä oli tyylikäs ratkaisu, että itse hautajaisten aikana selostaja Marjukka Havumäki ja asiantuntija Laura Kolbe eivät kommentoineet tilaisuutta.

Jos joku olisi ollut kommentoimassa kirkkotilaisuutta, luontevaa olisi ollut että se olisi ollut joku suomalaisista anglikaanipapeista tai anglikaanista kirkkoa hyvin tuntevista papeista.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby nosti puheessaan esille sen, että monet aikanaan valtaan takertunet johtajat unohdetaan kohta kuolemansa jälkeen.

– Elisabet II:a, joka ei tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan, ei unohdeta.

Arkkipiispa sanoi kuningattaren koko elämän perustuneen siihen, että hän uskoi Kristukseen. Puheessaan Justin Welby lainasi kuningatar Elisabet II:n puhetta pandemia-aikana, jossa hän oli käyttänyt laulun sanoja "We will meet again" – "Tapaamme vielä".

– Kristittyinä me uskomme johonkin, mitä emme ole vielä nähneet, arkkipiispa sanoi.

Kuningattaren saattojuhlaa katsoessa ei voinut olla ajattelematta, miten se olisi järjestetty uskonnottomana tilaisuutena. Mitä olisi lausuttu Isä meidän-rukouksen tilalla?

Sisaremme Elisabetin saattojuhla kaikessa seremoniallisuudessaan oli kaunis muistutus siitä, että tässä ei ole kaikki.

Anglikaanikirkon ja kaikkien kirkkojen sanoma ulottuu tästä elämästä iäiseen elämään. Kuten saattojuhlassa sanottiin Psalmin 23 sanoin: "Vihreille niityille Hän vie meidät."

Lue myös:

Pääkirjoitus: Kuningatar Elisabetin elämää leimasivat usko, velvollisuus ja huumorintaju

Kuningatar Elisabet II on kuollut – kirkkojen johtajat muistelevat hänen uskoaan

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!