Kuningatar Elisabet II on kuollut – kirkkojen johtajat muistelevat hänen uskoaan

Kuningatar Elisabet II hallitsi Yhdistynyttä kuningaskuntaa yli 70 vuotta. Hän oli Britannian pitkäaikaisin ja pitkäikäisin monarkki. Kuva: Alamy/All Over Press

Kuningatar Elisabet II on kuollut. Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar ja 14 Kansainyhteisön maan päämies kuoli eilen iltapäivällä rakkaassa Balmoralin linnassaan Skotlannissa 96-vuotiaana.

Edesmennyt monarkki oli myös Englannin kirkon päämies ja uskon puolustaja.

”Kuningatar Elisabet II antoi esimerkin palvelijan mielenlaadusta, joka on aina sitä tärkeämpi, mitä korkeammassa asemassa ihminen on. ’Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä, niin kuin olet luvannut.’ Luuk. 2:29”, twiittasi Turun ja Suomen arkkipiispa Tapio Luoma kuolinviestin kuultuaan.

”Syvästi surullisena yhdyn kansan, Kansainyhteisön ja maailman suruun hänen edesmenneen majesteettinsa kuningattaren kuoleman johdosta”, twiittasi Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Hän julkaisi myös anglikaanisen kirkon johtajille lähettämänsä kirjeen. Siinä hän kirjoittaa:

”Hänen edesmennyt majesteettinsa eli todeksi uskoaan elämänsä jokaisena päivänä. Hänen luottamuksensa Jumalaan ja syvä rakkautensa tätä kohtaan loi perustan sille, miten hän eli. – – Hänen edesmennyt majesteettinsa löysi suurta iloa ja täyttymystä siitä, että palveli kansaansa ja Jumalaansa, ’jonka palveleminen on täydellistä vapautta’. Olemme hänen edesmenneelle majesteetilleen äärettömässä kiitollisuuden velassa siitä, että hän antoi meille koko elämänsä ja salli elämänpituisen palvelustehtävänsä olla Jumalan rauhan väline keskuudessamme.”

Welby kehotti anglikaaneja rukoukseen, johon yhtyi myös Suomen anglikaanisen kirkon kirkkoherra Tuomas Mäkipää julkisessa Facebook-päivityksessään: ”Rukoilemme kuninkaan ja kaikkien surevien puolesta.”

Kuningatar Elisabetin kuoltua valta periytyi hänen pojalleen Charlesille, joka tullaan tuntemaan nimellä kuningas Charles III.

Pian kuningattaren kuoleman jälkeen paavi Franciscus lähetti sähkeen, jossa hän otti osaa kuningas Charles III:n suruun tämän äidin ja Yhdistyneen kuningaskunnan pitkäaikaisimman monarkin kuoltua. ”Olen syvästi murheellinen kuultuani hänen majesteettinsa kuningatar Elisabet II:n kuolemasta. Tarjoan sydämellisen osanottoni teidän majesteetillenne ja kuninkaallisen perheen jäsenille, Yhdistyneen kansakunnan ja Kansainyhteisön kansalle”, paavi kirjoitti.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!