Pääkirjoitus: Kuningatar Elisabetin elämää leimasivat usko, velvollisuus ja huumorintaju

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Täytettyään 21 vuotta kruununprinsessa Elisabet piti Kansainyhteisön kansalaisille radiopuheen, jossa hän sanoi: ”Omistan koko elämäni, oli se sitten pitkä tai lyhyt, teidän palvelemiseenne.”

Velvollisuudentunto leimasi kuningatar Elisabet II:n elämää. Vaikka hänen esimerkkiään ei voi suoraan siirtää tavallisen kansalaisen elämään Suomessa, jotain siitä voisi jäädä itämään.

Mitä sana velvollisuus esimerkiksi tarkoittaa työnantajan ja toisaalta työntekijän näkökulmasta? Tästä olisi varmasti viisasta puhua enemmän ääneen työpaikoilla.

Entä voiko ihmisellä olla velvollisuuksia oman yhteisönsä suhteen? Moni tekeekin jo vapaaehtoistyötä seurakunnissa, urheiluseuroissa, kotiseutu- ja kaupunginosayhdistyksissä. Ilman palkkaa, mutta paljosta rikkaampana.

* * *

Kuningatar Elisabet II:n yhteydessä on noussut esille myös huumorintaju.

Kuinka hienon esimerkin elämään kuuluvasta ilosta ja kepeydestä kuningatar antoi esimerkiksi näytellessään yhdessä James Bondin kanssa Lontoon olympialaisiin tehdyssä videopätkässä. Tai juomalla teetä karhuherra Paddingtonin kanssa videolla, joka juhlisti vallassa olon 70 vuotta.

Maailma olisi parempi paikka, jos useampi valtion päämies tai kuninkaallinen hassuttelisi julkisesti ja jopa nauraisi itselleen.

* * *

Kolmas kuningatar Elisabet II:a leimannut asia oli uskonnollisen vakaumuksen esillä pitäminen.

Jouluna vuonna 2000 pitämässään puheessa hän totesi: ”Minulle Kristuksen opetukset ja oma tilivelvollisuuteni Jumalan edessä tarjoavat sen kehyksen, jonka puitteissa yritän elää elämääni. Kuten niin monet muutkin teistä, olen vaikeina aikoina saanut suurta lohtua Kristuksen sanoista ja esimerkistä.”

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby on sanonut kuningatar Elisabeth II:n eläneen todeksi uskoaan elämänsä jokaisena päivänä. Arkkipiispan mukaan kuningattaren luottamus ja syvä rakkaus Jumalaa kohtaan loi perustan sille, miten hän eli.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 16.9.2022 ilmestyvässä Kotimaassa.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!