Kolumni: Pienellä koululaisella oli nuorten ilmastolakossa kyltti, joka jäi vaivaamaan minua

Kuka vielä väittää, ettei nuorten ääni kuulu? Nyt kuuluu. Nuorten ilmastolakkoilu sai jopa maailman mahtimiehet Donald Trumpin ja Vladimir Putinin munaamaan itsensä vähättelemällä ja pilkkaamalla ilmastoaktiivi Greta Thunbergia.

Jokaisella sukupolvella on yhteisiä kokemuksia, joiden merkitys on valtava. Isäni kantoi rintamaveteraanien tammenlehvää takkinsa rintapielessä kuten niin monet muutkin sotien sukupolven miehet. Äitini parsi ja paikkasi, säästi pussit ja purnukat. Konmarittaminen (mielenrauhan hankkiminen tavaroita hävittämällä) oli tuntematon käsite, kun kaikki mahdollinen säästettiin pahoja päiviä varten.

***

Löysin jokin aika sitten Hyvät ystävät -kirjani, jossa noin kymmenvuotiaat koulukaverini vastailivat kysymyksiin tulevaisuuden suunnitelmista, lempiruuasta, kivoimmista kouluaineista ja muista arkisista asioista.

Yksi kysymyksistä kuului: ”Mikä on tärkein tapahtuma Suomessa, jonka olet kokenut?” Kaikki tytöt kirjoittivat: Porkkalan palauttaminen. Neuvostoliitto luovutti Porkkalan takaisin syyskuussa 1955. Se iso uutispommi, jota pienet tytöt muistelivat vielä vuosia päiväkirjoissa.

Olen varma, että Greta Thunberg ja ilmastolakot ovat suuria sukupolvikokemuksia. Se on myös globaalimpi liike kuin mikään liike koskaan aikaisemmin.

***

Osallistuin itsekin koululaisten lakkotilaisuuteen Oulun kaupungintalon edessä. Ilmassa oli nuorten ja lasten iloa ja energiaa, mutta myös pelkoa ja ahdistusta. Minua jäi vaivaamaan pienen koululaisen kyltti, jossa luki: ”Vihaan ihmisiä”.

Ahdistus ja viha ovat vaarallisia tunteita. Jos nuoret tuntevat tuskaa ja häpeää siitä, mitä pistävät suuhunsa, aikuisten on tunnettava häpeää siitä, mitä heidän suustaan tulee ulos, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta.

Pelko ja angsti luovat pohjaa ääriliikehdinnälle, mikä tuhoaa demokratiaa. Ilmastonmuutos on aika nähdä uhkan sijasta mahdollisuutena todelliseen kestävään kehitykseen.

Muistan, kuinka aikoinaan pelättiin jääkaapeissa käytettävien freonien aiheuttamaa otsonikatoa. Maailmanloppu tulee, kun kaikki kiinalaiset hankkivat jääkaapin. Olisi tullutkin, jollei freoneja olisi kielletty vuonna 2001.

Onneksi rahamaailmasta kuuluu jotain uutta. Miljardit ovat alkaneet liikkua kohti uusiutuvaa energiaa.



Kirjoittaja on ex-meppi.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös Liisa Jaakonsaaren muita kolumneja:

Kolumni: Suomalainen koulutus tunnetaan kaikkialla, ja hiipunutta mainetta on pidettävä teoilla yllä

Kolumni: En kannata salakuljetusta, mutta ihmiset on aina pelastettava varmalta kuolemalta

Kolumni: Euroopan parlamentti on kuin maanosan omatunto, josta vallitsee eräs suuri väärinkäsitys

Kolumni: Vihaan ei saa tottua – mutta on hyvä muistaa, että se ei ole syy vaan seuraus jostain

Kolumni: Populistit julistavat eri mieltä olevat kansan vihollisiksi

Kolumni: Paradoksi on EU, joka puolustaa ihmisoikeuksia ja vähät välittää romanien asemasta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEskon puumerkki -tunnustuspalkinto kirkkoherra Harri Henttiselle
Seuraava artikkeliKolumni: Omista valinnoista joutuu kantamaan syyllisyyttä, mutta väitän, että se tekee hyvää

Ei näytettäviä viestejä