Kolumni: Euroopan parlamentti on kuin maanosan omatunto, josta vallitsee eräs suuri väärinkäsitys

Oodi ilolle on Beethovenin yhdeksännen sinfonian loppu, joka huipentuu kuoron laulamaan Friedrich Schillerin runoon. Jo sairas ja kuulonsa menettänyt säveltäjä jätti maailmalle tuon unohtumattoman ilon ylistyslaulun.

Oodista ilolle tuli myös Euroopan unionin kansallishymni, tosin ilman sanoja, sillä jäsenmaat tuskin olisivat päässeet yksimielisyyteen, millä kielellä kuoro runon laulaisi.

Olen ollut meppinä kymmenen viime vuotta ja sitä ennen kansanedustajana 30 vuotta. Nyt oli jo aika luopua mutta ei luovuttaa, sillä Eurooppaa arvoineen tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Maapalloa ei saa jättää Kiinalle, Venäjälle eikä Yhdysvalloille. Myös digijättien ja digikapitalismin kesyttäjiä tarvitaan. Vain yhtenäinen Eurooppa pystyy siihen.

***

Eurooppa-politiikka ei ole mitään mystistä ”ulkopolitiikkaa” vaan itse asiassa sisäpolitiikkaa. Tuo kansalaisia vieraannuttava käsitys on suuri virhe ja väärinkäsitys. Kuvitellaan, että mepit ”siellä Euroopassa” ovat jollain toisella planeetalla kuin tavalliset kuolevaiset.

Ihan samoja asioita siellä käsitellään kuin Suomen eduskunnassa. Tarkkaa tietoa ei ole, mutta arviolta noin puolet eduskunnan lainsäädännästä saa alkunsa EU:n asetuksista tai direktiivistä.

Euroopan parlamentissa päätetään työhön, liikkumiseen, opiskeluun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvistä asioista. Myös työelämään liittyvät kysymykset ovat keskeisiä. Reilut sisämarkkinat edellyttävät reiluja työmarkkinoita, kuluttajansuojaa ja yhteisiä ympäristöön liittyvä normeja. Niitä polkemalla ei ole reilua hankkia kilpailuetua.

***

Euroopan parlamentti on kuin Euroopan omatunto. Siellä arvoihin kuten ihmisoikeuksiin liittyvät asiat ovat keskeisiä. Harmillista, että tärkeissä arvokysymyksissä EU rapautuu sisältäpäin. Etenkin Unkariin ja Puolan johto ovat pullikoineet EU:n arvo- ja oikeusvaltiokäsitystä vastaan.

Harmittavaa on myös nationalismin nousu. Ei auta, jos sana nationalismi on ristitty ”kansallismielisyydeksi”. Nouseva nationalismi, oli sen nimi mikä tahansa, on vaarallista ja pelottavaa. Nationalismi on sytyttänyt Euroopassa kaksi maailmansotaa. Samasta ajattelusta kumpusi aikoinaan kolonialismi, minkä haavat aiheuttavat kriisejä vielä tänään Afrikassa.

Työn iloa uusille mepeille!

Kirjoittaja oli europarlamentaarikko vuosina 2009–2019.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös muita Liisa Jaakonsaaren kolumneja:

Kolumni: Vihaan ei saa tottua – mutta on hyvä muistaa, että se ei ole syy vaan seuraus jostain

Kolumni: Populistit julistavat eri mieltä olevat kansan vihollisiksi

Kolumni: Paradoksi on EU, joka puolustaa ihmisoikeuksia ja vähät välittää romanien asemasta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Kirkolla lienee helpompaa yksien puolueiden kanssa kuin toisten
Seuraava artikkeliNäin kirkko juhlistaa Leijonien MM-kultaa: Helsingin kirkkojen kellot soivat, piispa juo kahvia Mörkö-mukista

Ei näytettäviä viestejä