Kokoontumisrajoitukset kiristyvät kirkossa, uusikaan tartuntatautilaki ei sulje seurakuntien tiloja

Vuorelan kirkon alttari Siilinjärvellä Pohjois-Savossa. Kuopion hiippakunnan alueella ollaan pandemian perustasolla eli koronatartuntoja on tällä hetkellä vähän. Kuva: Olli Seppälä

Suomen hallituksen ja alueellisten viranomaisten suunnittelemat uudet toimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kiristävät kokoontumisrajoituksia seurakunnissa eri sairaanhoitopiirien alueilla. Ohjeita antavat hiippakuntien tuomiokapitulit, kuten viime kuukausina on ollut käytäntönä. Koko kirkon yhteisiä ohjeita ei olla päivittämässä lähiaikoina.

Hallitus kertoi torstaina, että se ohjaa ottamaan käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset seitsemällä alueella. Samoja toimia suositellaan kiihtymisvaiheessa oleville yhdeksälle alueelle. Kokoontumisrajoitus on näillä alueilla kuusi henkilöä.

Aluehallintoviraston määräykset kokoontumisrajoituksista eivät kokoontumislain perusteella ulotu jumalanpalveluksiin ja vastaaviin uskonnollisiin toimituksiin. Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Suomen ortodoksinen kirkko ja rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat ovat voineet päättää kokoontumisrajoituksista itse.

Tällä viikolla voimaan tulleen uuden tartuntatautilain mukaan uskonnolliset yhdyskunnat voidaan velvoittaa noudattamaan aluehallintoviraston määräyksiä, joissa toiminnasta vastuullisen on huolehdittava, että hygienia, turvavälit ja lähikontaktien välttäminen toteutuvat. Uskonnollisten yhdyskuntien tiloja ei uudenkaan tartuntatautilain nojalla voida määrätä suljettaviksi.

Evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat koko pandemian ajan noudattaneet yhteiskunnan yleisiä linjauksia. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko on todennut aiemmin, että uskonnolliset yhdyskunnat ovat yleisesti ottaen noudattaneet koronasuosituksia hyvin.

Arkkihiippakunnasta nopeasti ohjeita, Helsingin piispa Laajasalo peräänkuulutti toisen asemaan asettumista

Turun arkkihiippakunta kertoi heti torstaina verkkosivuillaan kuuden hengen kokoontumisrajoitukseen siirtymisestä. Helsingin ja Espoon hiippakunnat ilmoittivat vastaavasta linjauksesta Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen pohjalta jo viime viikolla. Hiippakunnat huomauttavat, että kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla yli kuusi henkilöä, jos lähiomaisten määrä sitä edellyttää.

"Aktiivinen yhteydenpito alueen terveysviranomaisiin on jatkossakin ensiarvoisen tärkeää, sillä tilanne vaihtelee paikkakunnittain merkittävästi", Turun arkkihiippakunta toteaa.

Tiedotteen mukaan aikuisten ryhmätoiminta on hyvä keskeyttää koko hiippakunnan alueelle. Lasten ryhmätoiminta on tauolla hallituksen ilmoittaman "sulun" aikana 8.–28.3.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo julkaisi torstaina puheenvuoron, jossa hän nosti esiin ihmisten jaksamisen.

"Vuoden aikana ihmiset ovat joutuneet monin eri tavoin ahtaalle. Seurakuntien työntekijöiden välittämät viestit sisältävät kokemusta ihmisten turhautumisesta, kokemusta epäoikeudenmukaisuudesta ja jopa epätoivoa", Laajasalo sanoi.

Hän totesi, että poikkeusajan pitkittyessä yhtenäisyyden saavuttaminen vaatii enemmän töitä kuin pandemian alussa vuosi sitten.

"Emme olekaan tässä enää yhdessä, vaan erilaisia jakolinjoja nousee esiin. Jakolinjojen ylittämiseksi vaaditaan nyt entistä enemmän toisen asemaan asettumista."

Lue myös:

Hautaustoimistojen kannanotto: Seurakuntien tulkinnat hautajaisten järjestämisestä paikoin liian tiukkoja

Kommentti: Jaksaa, jaksaa! – Koronarajoitusten noudattamisessa ollaan kuolemankierroksella

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.