Kirkon ympäristökasvatuspalkinto esteettömälle pyhiinvaellusreitille

Partaharjun toimintakeskus ja sen pyhiinvaelluspolku ja esteetön luontopolku saivat Kirkkohallituksen vuoden 2016 ympäristökasvatuspalkinnon. Palkinnon jakoi piispa Seppo Häkkinen tänään tiistaina Kirkon ympäristöpäivillä Mikkelissä.

Partaharjun toimintakeskus Pieksämäellä on ollut palkintoraadin mukaan vahvasti aloitteellinen esteettömien ulkoilumahdollisuuksien rakentamisessa. Pyörätuolikelpoisen luontopolun syvimpänä tarkoituksena on tarjota kaikille mahdollisuus liikkua luonnossa itsenäisesti.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että luontopolkujen rakentaminen ja luontoretkien järjestäminen ovat tärkeä osa kristillistä ympäristökasvatustoimintaa. Partaharjun toimintakeskuksen ratkaisut toteuttavat myös oivallisesti kirkon saavutettavuusohjelman henkeä ja tavoitteita.

Esteetön reitti on 1,8 kilometriä pitkä. Se on suunniteltu yhteistyössä Diak Pieksämäen kanssa ja toteutettu suurelta osin Pieksämäen kaupungin rahoituksella. Hankkeen koordinoinnissa ja koekäytössä on hyödynnetty Invalidiliiton asiantuntemusta. Esteetön polku valmistuu syksyn aikana.

Palkinnon perusteluissa nostetaan esille myös kesällä 2016 avattu Pieni pyhiinvaellus -polku. Yli puolentoista kilometrin pituinen pyhiinvaelluspolku pitää sisällään seitsemän rastia Pieksämäen Salvosjärven rannalla ja harjumaisemassa. Vaellus päättyy Ristikiven kirkkoon.

Kirkon ympäristökasvatuspalkinnon tarkoituksena on nostaa esiin innovatiivisia ja tuloksellisia ympäristökasvatustekoja ja -käytäntöjä kirkon kentässä. Palkinnolla halutaan myös motivoida ja kannustaa seurakuntia ja muita kirkollisia toimijoita aktiivisiksi ympäristökasvattajiksi. Kirkkohallitus perusti palkinnon syksyllä 2014.

Kuva Partaharjun pieneltä pyhiinvaellukselta: PTK – poikien ja tyttöjen keskus.

Lue myös:

Luomakunta ei ole kaupan, todetaan ensi viikolla kirkon ympäristöpäivillä

Kirkon ympäristökasvatuspalkinto Raision seurakuntaan