Kirkon tulevaisuuskomitea: Kirkko ei ole kriisissä, mutta sen on muututtava

Kirkko ei ole kriisissä, linjaa kirkon tulevaisuuskomitea mietinnössään. Vastikään julkaistusta mietinnöstä kertoo Kirkon tiedotuskeskus tiedotteessaan. Sen mukaan kirkko ei ole organisaationsa, hallintonsa tai taloutensa puolesta kriisissä vaan toiminta tavoittaa yhä laajoja ihmisjoukkoja.

Kirkko tarvitsee silti mittavia uudistuksia vastaisuudessa, komitea linjaa mietinnössään.

Tärkein muutosehdotuksista on se, että seurakuntien toimintakulttuurin olisi lähdettävä seurakuntalaisesta, ei kirkon työntekijöistä.

”Seurakuntalaiset eivät ole seurakunnan toiminnan kohde, vaan he ovat yhtä kuin seurakunta”, tiedotteessa todetaan.

Seurakuntalaisten olisi siis käytännössä pystyttävä osallistumaan entistä paremmin seurakunnan toimintaan.

Mietinnön mukaan kirkossa tulisi siirtyä virkasuhteista työsuhteisiin, ja kirkollisten johtajien osalta tulisi harkita siirtymistä määräaikaisiin työsuhteisiin.

Myös nuoret on otettava vahvemmin mukaan seurakunnan ”kirkon elämään ja päätöksentekoon”. Käytännössä tämä tapahtuisi kiintiöpaikoilla esimerkiksi seurakuntien hallinnossa ja kirkolliskokouksessa.

Keskusrahastomaksuja on pienennettävä ja keskushallintoa on uudelleenjärjestettävä. Lisäksi kirkolliskokousta on pienettävä, sen olisi kokoonnuttava useammin ja sen aloitekäytäntöjä sekä laajemmin toimintakulttuuria olisi uudistettava ja määräenemmistövaatimuksia olisi muutettava.

Kirkkohallitusta on kehitettävä paremmin hiippakuntia ja seurakuntia palvelevaksi.

Kehitystoimintaa varten on rakennettava maanlaajuinen verkosto, joka muun muassa tukisi hiippakunnissa ja seurakunnissa tehtävää työtä. Uuden yksikön nimi olisi Kirkon kehittämispalvelut.

Kirkolliskokous aloittaa tulevaisuuskomitean mietinnön käsittelyn kokouksessaan 8.-11. marraskuuta.

Tulevaisuuskomitean jäsenet ovat Antti Savela (pj.), Aulikki Mäkinen (vpj.), Tuija Brax, Jussi-Pekka Erkkola, Ilkka Halava, Paula Kirjavainen, Tapio Luoma, Reetta Meriläinen, Juha Muilu ja Eivor Pitkänen. Vakinaisina asiantuntijajäseninä ovat Risto Saarinen ja Veli-Pekka Viljanen sekä sihteerinä Juha Meriläinen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkon tulevaisuuskomitea harkitsee omavaraisuutta seurakuntien itsenäisyyden ehtona

Edellinen artikkeliSirkku Rintamäki: Virsi humahduttaa toiseen todellisuuteen
Seuraava artikkeliSeurakunnan hoivamuusikko tuo musiikin laitoksiin

Ei näytettäviä viestejä