Kirkkoherra otti suorasukaisesti kantaa vanhoillislestadiolaisuuteen

Jyväskylän kirkkoherra Arto Viitala on ottanut poikkeuksellisesti ja selkeästi kantaa paikallisen Rauhanyhdistyksen toimintaan ja Jyväskylän seurakunnan papin, Tuomas Palolan erottamiseen puhujantehtävästä.

Seurakunnan verkkosivulla julkaistussa kannanotossa Viitala pitää syntynyttä tilannetta erittäin huolestuttavana. Erotettu pappi on Jyväskylän seurakunnan työntekijä ja keskeinen yhteyshenkilö seurakunnan ja Rauhanyhdistyksen välillä.

”Yhteistyö on tähän saakka ollut toimivaa, vaikka taustalla on toki tiedostettu olevan kirkossamme laajemminkin esillä olleita kysymyksiä vanhoillislestadiolaisuuden suhteesta kirkkoon. Liikkeen virallinen suhtautuminen naisten pappeuteen on tiedetty kielteiseksi, mutta yhdistyksen piiristä ei ole kuitenkaan asetettu ehtoja sille, etteikö seurakunnan pappi voisi palvella seurakunnan osoittamassa tehtävässä esimerkiksi Rauhanyhdistyksen kirkkopyhissä Jyväskylän seurakunnan kirkoissa.”, Viitala kirjoittaa.

Viitala pitää syitä Palolan erottamiseen ylimalkaisina. Hän pyytää johtokuntaa vielä arvioimaan päätöstään.

”Jyväskylän seurakunnan ja Rauhanyhdistyksen yhteistyön toteutumisen kannalta pidän välttämättömänä, että yhdistyksen menettelytavat ovat riittävän avoimet ja asianmukaiset, ja että myös yhdistyksen toiminnan perusteena olevat teologiset linjaukset mahdollistavat yhteistyön.”

Seurakunnan kirkkoherrana Viitala sanoo pitävänsä erityisen huolestuttavana ”sitä hengellistä ja henkistä ahdistusta, jota tämä tapahtumaketju näyttää saaneen aikaan vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluvien Jyväskylän seurakuntalaisten keskuudessa”.

”Herätysliikkeet ovat olennainen osa kirkkoamme, ja moni seurakuntalainen kokee ne hengelliseksi kodikseen. Vaikka herätysliikkeiden toiminta on osaksi hyvin itsenäistä, tulisi niiden kyetä tarjoamaan turvallinen kristillisyyden harjoittamisen ympäristö niille, jotka haluavat samaistua liikkeen hengelliseen perintöön”, Viitala kirjoittaa.

Kotimaa24 ei tavoittanut Viitalaa kommenttia varten.

Tutkija ja pappi Tuomas Palola irtisanottiin lestadiolaispuhujan tehtävästä

Edellinen artikkeliPappi ja tutkija Tuomas Palola irtisanottiin lestadiolaispuhujan tehtävästä
Seuraava artikkeli”En hyväksy puolueita seurakuntavaaleissa”

Ei näytettäviä viestejä