”En hyväksy puolueita seurakuntavaaleissa”

Lappajärveläinen Maarit Viitala, 43, on toisen kauden kirkkovaltuutettu. Lisäksi hän toimii kirkkoneuvostossa ensimmäistä kauttaan. Pohjalainen Viitala pitää kirkkoon kuulumista luonnollisena asiana.

– Sitähän se on. Olen kasvanut siihen. En myöskään koe, että kirkollisvero olisi minkäänlainen este, sillä siihen menevä rahamäärä on varsin pieni.

Viitalan ajatusmaailma kirkollisissa tehtävissä rakentuu tasa-arvon pohjalle. Siihen ei kuulu uskonnon ja politiikan yhdistäminen.

– En hyväksy, että seurakuntavaaleissa ehdokkaat liitetään puolueisiin. Mielestäni kyseessä on henkilövaali, missä ei puoluekannalla ole mitään merkitystä.

– Olen varma, että joidenkin äänestäjien päätökseen vaikuttaa puoluesidonnaisuus. Vaikka mielessä olisi hyvä ehdokas, ei ääntä välttämättä voida antaa ohi oman puoluekannan. Se onkin surullista, sillä silloin saattaa joku hyvä ehdokas jäädä valitsematta, Viitala pohtii.

Panostusta lapsiin ja nuoriin

Paikallisessa kauppaliikkeessä myyjänä työskentelevän Viitalan sydämen asia on lasten ja nuorten hyvinvointi.

– Jos lapsille ja nuorille ei ole tarjolla mielekästä toimintaa, ajautuvat he helposti pois seurankunnan parista. Mikäli he eivät koe seurakuntaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia innostavina, on mielikuvan muuttaminen vanhempana haasteellista.

– Lappajärven seurakunnassa nämä asiat ovat onneksi mukavalla mallilla, sillä lapsille ja nuorille on tarjolla erilaisia kerhoja sekä mainio kokoontumistila. On kuitenkin selvää, että koko ajan täytyy muistaa kuunnella nuorelta väeltä tulevia ajatuksia, ja ottaa niitä mahdollisuuksien mukaan huomioon.

Lisää vuorovaikutusta luottamushenkilöiden ja työntekijöiden välille

Viitala kaipaa lisää vuorovaikutusta luottamushenkilöiden ja seurakunnan työntekijöiden välille.

– Sitä tarvitaan ehdottomasti. Kun ihmiset tuntevat toisensa paremmin, on asioiden eteenpäin vieminenkin helpompaa.

– Koen edelleen jonkinlaisena kynnyksenä esittää asioita työntekijöille. Syynä tähän on ehkäpä liiallinen kunnioitukseni heitä kohtaan.

– Haluaisin, että seurakunnan työntekijät järjestäisivät vaikkapa kahdenkeskisiä keskusteluja meidän valtuutettujen kanssa. Jutellessa rauhassa kasvotusten, rakentuvat monet sillat entistä helpommin, Viitala sanoo.

Viitala näkee myös seurakunnan itsenäisyyden tärkeänä asiana.

– Seurakunnan koon kasvaessa muuttuu toiminta monella tapaa haasteellisemmaksi. Samalla on vaara, että pienempi taho jyrätään isomman edun edessä.

Iloa kirkkoremontista

Lappajärven seurakunnassa on parhaillaan menossa kirkon remontti. Urakka on loppusuoralla, ja kirkko avataan kevään aikana. Viitala kokeekin päätöksen remontista valtuustouransa hienoimpana hetkenä.

– Asiasta puhuttiin jo paljon aiemmin, mutta nyt se on viimein toteutunut. On todella mahtavaa, että kotikirkko saadaan entistäkin parempaan kuntoon.

Kirkon remonttiin liittyy kuitenkin asia, mistä Viitala oli eri mieltä enemmistön kanssa.

– En olisi halunnut kirkkoon WC-tiloja. Koen kirkon niin pyhänä paikkana, ettei sinne kuulu sosiaalitila. En myöskään usko, että kovinkaan moni tarvitsee helpotuspaikkaa kesken jumalanpalveluksen. Lappajärvellä on myös jo entuudestaan sosiaalitila, joka sijaitsee vain muutaman kymmenen metrin päässä kirkosta.

Kuva: Tomi Olli

Edellinen artikkeliKirkkoherra otti suorasukaisesti kantaa vanhoillislestadiolaisuuteen
Seuraava artikkeliMoni mielii kirkonmäeltä Arkadianmäelle

Ei näytettäviä viestejä