Kirkkohallitus: Seurakunnat mainittava erikseen sote-palvelujen tuottajien listalla

Kirkkohallitus antoi lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle ja valtionvarainministeriölle asiakkaan valinnanvapautta koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta. Kirkkohallitus katsoi, että lausunto on tarpeen antaa, koska esitysluonnos sisältää seurakuntien ja seurakuntayhtymien työhön vaikuttavia seikkoja.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on edistää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden mahdollisuuksia valita palvelun tuottaja, parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua sekä vahvistaa palvelujärjestelmän kannusteita kustannusvaikuttavaan toimintaan ja jatkuvaan kehittämiseen.

Kirkkohallituksen lausunnossa esitetään muun muassa, että seurakunnat ja seurakuntayhtymät mainittaisiin erikseen palvelun tuottajien luettelossa. Kirkon työn näkökulmasta valinnanvapauslainsäädäntö vaikuttaa ensisijaisesti perheneuvontaan.

Perheasian neuvottelukeskuksia ylläpitävien seurakuntien ja seurakuntayhtymien on rekisteröidyttävä palvelun tuottajiksi voidakseen saada maakunnallista rahoitusta tai perheasioiden sovitteluoikeudet.

Kirkkohallitus katsoo, että huomio on kiinnitettävä myös palveluneuvonnan ja tuetun päätöksenteon tarpeeseen. Erityistä huolta tulee kantaa heistä, joiden valmius tehdä valintoja on alentunut, kuten esimerkiksi vaikeasti kehitysvammaiset ja maahanmuuttajat.

Seurakuntien diakoniatyön rooli tulisi ottaa tarkasteluun valinnanvapauteen liittyvän päätöksenteon tukemista ja palveluohjausta suunniteltaessa. Kiristyvän talouden aikana seurakunnat eivät voi lähteä kritiikittömästi kantamaan maakuntien järjestämisvastuulla olevia ohjaus- ja neuvontatehtäviä.

Selvitys kirkon roolista hyvinvointipalvelujen tuottajana on tulossa kirkkohallituksen käsittelyyn kevään aikana.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ministeri Vehviläinen: Kunnat ja seurakunnat tiiviimpään yhteistyöhön

Ministeri Grahn-Laasonen: ”Kirkolla rooli sote-uudistuksessa”

Edellinen artikkeliArmenian katolikos saarnassaan: Kristityt vähenevät Lähi-idässä
Seuraava artikkeliKirkon ja kunnallisen viranhaltijan työsopimuslait yhteneväisiksi

Ei näytettäviä viestejä