Kirkkohallituksessa yhä tyytymättömyyttä Väestörekisterikeskuksen palveluun

Maistraattien ja Väestörekisterikeskuksen tuoreeseen palveluun liitettiin eilen eroamisen ohella myös mahdollisuus liittyä uskonnollisiin yhdyskuntiin. Kirkkohallitus näkee silti palvelussa yhä puutteita.

Kun palvelu hiljattain lanseerattiin, siinä oli vain mahdollisuus uskonnollisista yhdyskunnista eroamiseen. Maistraateilta ja Väestörekisterikeskukselta toivottiin myös liittymismahdollisuutta, mihin se reagoi nopeasti. Kirkkohallituskin piti palvelua syrjivänä, jos sen avulla voi vain erota.

Tällä hetkellä palvelussa voi liittyä uskonnollisiin yhdyskuntiin. Käytännössä sivuilta on tulostettavissa lomake, joka pitää itse toimittaa uskonnolliseen yhdyskuntaan. Sen sijaan eroaminen on mahdollista suoraan sähköisen palvelun kautta, minkä jälkeen maistraatti lähettää yhdyskunnasta eronneelle vahvistuksen eroamisesta.

Maistraatti.fi-sivuston tuottavat maistraatit, mutta sivuston toimintoja tuottaa myös muun muassa Väestörekisterikeskus.

Edelleen syrjivä

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo pitää eilistä palvelun uudistamista oikeansuuntaisena mutta riittämättömänä ratkaisuna. Hänen mukaansa myös uskonnollisten yhdyskuntien liittymispalvelun pitäisi toimia sähköisesti, jos niistä voi sähköisesti palvelun kautta erotakin.

– Liittymismahdollisuuden pitäisi olla verrannollinen eroamismahdollisuuteen. Ellei näin ole, Väestörekisterikeskus toimii puolueellisesti, hän sanoo.

Keskitalon mielestä Väestörekisterikeskuksen tulisi linkittää sivuilleen sähköinen linkki kaikkien uskonnollisten yhdyskuntien liittymispalveluun, jos ne ovat sen teknisesti pystyneet ja halunneet toteuttaa.

– Myös ihmisten yhdenvertaisuus on vaarassa, ellei näin toimita, koska kirkkoon liittyvät kansalaiset asetetaan verovaroin rahoitetuissa palveluissa huonompaan asemaan kuin kirkosta eroavat kansalaiset, Jukka Keskitalo sanoo.

Vain yksi palvelu

Koska viranomainen on verovaroin luonut sähköisen pankkitunnuksilla varmennetun palvelun kirkosta eroamiselle, maistraatin ei Keskitalon mukaan myöskään pitäisi enää ottaa vastaan ilman vahvaa tunnistautumista toimivilta sivuilta ilmoituksia kirkosta eroamisesta.

Tarkoitatteko tällä Vakaumusten tasa-arvo VATA ry:n yhdessä Vapaa-ajattelijain Liitto ry:n kanssa ylläpitämää eroakirkosta.fi-palvelua?

– Tarkoitan nykyisiä ja mahdollisesti tulevia palvelun tarjoajia. Kansalaisten palvelun näkökulmasta ei olisi enää tarvetta käyttää mitään muita palveluita, koska viranomainen itse on luonut sähköisen asiointikanavan.

– Tämä on tärkeä, jotta voitaisiin varmistua viranomaiselle tulevan sähköisen asiakirjan eheydestä. Ilman vahvaa tunnistautumista on olemassa väärinkäytösten mahdollisuus ja siten vaje kirkon jäsenten oikeusturvassa.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Kansliapäällikkö: Maistraatin uusi palvelu voi olla syrjivä

Maistraatti.fi:ssä voi nyt myös liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan

Edellinen artikkeliApua joulunakin: puhelimella, chatilla, sähköpostitse ja perinteisellä kirjeellä
Seuraava artikkeliEspoon hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä