Maistraatti.fi:ssä voi nyt myös liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan

Maistraatti.fi-sivuston uuden palvelun, jossa voi erota uskonnollisista yhdyskunnista, rinnalle on nyt laitettu myös liittymismahdollisuus yhdyskuntiin. Kirkkohallitus piti aiemmin palvelua syrjivänä.

– Pitäisin erittäin tärkeänä, että maistraatit palvelisivat kansalaisia aktiivisemmin myös kirkkoon liittymiseen kuuluvissa asioissa. Ellei näin toimita, palvelua voidaan pitää syrjivänä. Kyse on julkisten varojen käytöstä, kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo lausui Kotimaa24:lle 27.11., kun eroamispalvelun aukaisemisesta oli uutisoitu.

Maistraatti.fi-sivuston toimitusneuvoston puheenjohtaja, Kaakkois-Suomen maistraatin päällikkö Ari Torkkel kertoo, että maistraatin sivustoon on tänään päivitetty liittymismahdollisuus uskonnollisiin yhdyskuntiin.

Torkkel sanoo Kotimaa24:lle, että liittymislomake on aiemminkin ollut saatavissa sivuston kautta, mutta se ei ole ollut näin selkeästi esillä. Nyt liittymismahdollisuus on sivustolla päällimmäisenä ja tämän alapuolella on linkki sähköiseen uskonnollisesta yhdyskunnasta eroamisen palveluun.

Palvelun kautta eroaminen ja liittyminen eivät ole samalla tavalla automatisoituja. Uskonnollisesta yhdyskunnasta eroaminen hoituu sähköisesti. Tieto eroamisesta siirtyy suoraan väestörekisterijärjestelmään. Sen sijaan uskonnolliseen yhdyskuntaan liityttäessä sivuilta voi tulosta liittymislomakkeen, joka on itse toimitettava yhdyskuntaan.

– Me emme voi laittaa maistraatin sivuille liittymislomakkeita, jotka menisivät suoraan yhdyskuntiin. Tällaisia uskonnollisia yhdyskuntia on varmaan 300, se on mahdoton tehtävä. Lomake pitää itse toimittaa uskonnolliseen yhdyskuntaan, lähinnä varmaan kirjeitse tai paikan päällä käymällä, Torkkel perustelee.

Maistraatti.fi-sivuston tuottavat maistraatit, mutta sivuston toimintoja tuottaa myös muun muassa Väestörekisterikeskus. Ne ottavat edelleen vastaan myös Eroakirkosta.fi-palvelusta tulevat eroamisilmoitukset, mikä on työllistänyt niitä paljon.

Torkkelin mukaan maistraatit saavat selville, kuinka moni käyttää heidän palveluaan uskonnollisista yhdyskunnista eroamiseksi. Suunnitteilla ei kuitenkaan ole, että asiasta alettaisiin tehdä tilastoa.

Juttua muokattu 17.12. kello 13.47.

Lue myös:

Kansliapäällikkö: Maistraatin uusi palvelu voi olla syrjivä

Edellinen artikkeliTeijo Peltolasta Kansanlähetyksen apulaislähetysjohtaja
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä