Kirkko twiittasi: Armahda – Turun tuomiokirkossa rukoushetki kello 21 Turun puukotuksien johdosta

Turun tuomiokirkossa järjestetään tänään kello 21 alkaen rukoushetki Turun järkyttävien tapahtumien johdosta. Rukoushetkessä on mukana myös muiden uskontojen edustajia.

Turun keskustassa Puutorilla ja Kauppatorilla tapahtui heti kello 16 jälkeen tänään useita puukotuksia. Poliisin tiedotustilaisuudessa ilmeni, että uhreja on kahdeksan tai yhdeksän, joista kaksi on kuollut. Kaikki uhrit ovat poliisin mukaan aikuisia.

Puukotuksesta epäillään nuorehkoa, ulkomaalaisen näköistä miestä. Poliisi pysäytti hänet reiteen ampumalla hyvin pian hälytyksen saatuaan.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän paikalla olevat diakonit ja papit ovat käytettävissä keskusteluja varten tuomiokirkon tilaisuuden jälkeen.

”Turun perjantai-illan rauhan rikkoi väkivalta. Kadut ovat nyt hiljaiset. Turun tuomiokirkon kello lyö niin kuin joka päivä ja joka tunti. Huomennakin. Herra, anna rauhattomalle rauha, anna järkyttyneelle levollisuus, tuskaan ja epätietoisuuteen läsnäolosi. Herra, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta”, arkkipiispa Kari Mäkinen kirjoittaa illan tapahtumien johdosta.

”On epäselvää, onko teolla terroristista luonnetta”

TYKSin päivystyksen ylilääkäri Teemu Elomaa kertoi poliisin tiedotustilaisuudessa, että yksi potilas oli kuollut jo tuodessa, kolme potilasta joutui välittömästi leikkaukseen ja he ovat tehohoidossa. Kaikki uhrit ovat vahingoittuneet vakavasti. Sairaalassa on lisätty turvatoimia rajusti.

KRP selvittää, liittyykö tapahtumaan muita henkilöitä kuin yksi kiinniotettu epäilty. Yhteistyötä tehdään myös Europolin kanssa. Silminnäkijöiden mukaan tekijä on huutanut Allahia. Poliisi ei vahvistanut tietoa.

– On epäselvää, onko teolla terroristista luonnetta, sanoi Markus Laine KRP:sta poliisin tiedotustilaisuudessa.

Poliisiylijohtajan Seppo Kolehmaisen mukaan kaiken keskiössä on nyt tekijän henkilöllisyyden ja hänen yhteyksiensä selvittäminen ja sille tarvitaan tutkintarauhaa.

Kirkko, seurakunnat ja seurakuntien työntekijät reagoivat sosiaalisessa mediassa

Suomen evankelis-luterilainen kirkko reagoi tapahtuneeseen twitterissä heti kello 17 jälkeen julkaisemalla kuvan, jossa rosoisen tiiliseinän päällä lukee teksti: Armahda. Kuvan jakoi myös esimerkiksi Turun piispa Kaarlo Kalliala.

Turun arkkihiippakunta julkaisi pian tämän jälkeen Facebookissa rukouksen saatesanoilla: Rakkaat ihmiset, Turussa on käynnissä vakava välikohtaus.

”Vahvista meitä, laupias Herra. Me tuomme sinun eteesi maailman, uupuneen ja huolten painaman, sodan ja rikosten runteleman, pahan lannistaman, väkivallan musertaman. Vahvista meitä, laupias Herra.”

Kirkko Turussa ja Kaarinassa välitti Facebook-seinällään tiedon kirkon palvelevasta puhelimesta. Numeroon 0400-221180 voi soittaa joka ilta kello 18 alkaen. Perjantai- ja lauantaiöinä numerossa vastataan kello 03 saakka.

Tampereen seurakuntien kehitysjohtaja pastori Jussi Laine kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään: ”Turussa tapahtui kamalia. Siksi tänään tehkää ruokaa, käykää kaupassa, menkää vaikka saunaan, tavatkaa ystäviänne ja menkää illalla omaan sänkyyn nukkumaan. Ihan niinkuin ennenkin. Pelko ei pärjää rakkaudelle, arjelle ja elämälle, joka jatkuu.”

Sisäministeri Risikko: ”Tämä on hyvn raskasta kaikille”

Turun tapahtumien vuoksi poliisi on tehostanut valvontaansa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja joillakin rautatieasemilla.

Sisäministeri Paula Risikko osallistui poliisin tiedotustilaisuuteen kello 19 ja kertoi tapaavansa sen jälkeen presidentti Sauli Niinistön.

Risikko välitti itsensä ja presidentin puolesta syvän osanottonsa uhreille ja heidän omaisilleen ja läheisilleen.

– Tämä on hyvin raskasta kaikille. Kaikki yksityiskohdat eivät ole selvillä. Tekijän henkilöllisyyttä ei ole pystytty vielä varmistamaan. Selvitämme, onko henkilö maahanmuuttoviraston kirjoilla tai onko hänestä mainintoja muissa rekistereissä, Risikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Rajavartiolaitos on nostanut valmiuttaan ja ulkomaalaisvalvontaa on tehostettu. Vasta myöhemmin pystytään arvioimaan teon motiivia. Selvitämme perin pohjin, mitä tapahtui ja miten tällaisen voi mahdollisesti estää, mistä voisi saada tiedon että ihminen suunnittelee tällaista tekoa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi twitterissä, että hallitus seuraa tiiviisti Turun tilannetta ja käynnissä olevaa poliisioperaatiota ja pitää myöhemmin tänään neuvottelun.

Myös kansainvälinen media on uutisoinut tuoreeltaan Turun puukotuksista. Muun muassa
BBC

ja
CNN
ovat kertoneet tapahtumista.

Lisätieto kello 21.05:

Turun tuomiokirkon rukoushetkeen osallistuu myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä ministereitä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKirjallisuuteen perehtynyt teologi: ”Fantasiaa ja Raamattua yhdistää usko hyvän voittoon”
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Kirkko kompastuu pian omiin kengännauhoihinsa

Ei näytettäviä viestejä