Kirjallisuuteen perehtynyt teologi: ”Fantasiaa ja Raamattua yhdistää usko hyvän voittoon”

Helsingissä järjestettiin viime viikonloppuna kansainvälinen tieteis- ja fantasiakirjallisuuteen keskittyvä Worldcon-tapahtuma. Perinteikäs tapahtuma pidettiin ensimmäistä kertaa Suomessa, ja se keräsi tuhansia osanottajia. Ilomantsissa asuva teologi Elias Tanni oli yksi tapahtuman luennoitsijoista.

Luentosi aihe oli Raamattu ja fiktio. Piditkö siis scififaneille raamattutunnin?

– Päätin jo etukäteen, etten aio käyttää tätä tilaisuutta uskonasioista kinastelemiseen. En siis pitänyt vakaumuksellista raamattutuntia, vaan ennemminkin oppitunnin Raamatusta ja siinä olevista tarinallisista elementeistä. Luentoni pääsanoma oli, että Raamatun kertomusten tunteminen on välttämätöntä, jos haluaa tuntea länsimaalaista kirjallisuutta ja kulttuuria.

– Kävin läpi Raamatun sisältöä aina Vanhan testamentin patriarkkakertomuksista Ilmestyskirjan näkyihin asti. Monet Raamatusta tutut teemat, kuten veljeskateus, rakkaustarinat ja pelastajahahmot ovat tuttuja myös kirjallisuudenystäville.

Miten tapahtuman vieraat suhtautuivat luentoosi?

– Paikalle tuli ihmisiä, joita juuri tämä aihe lähtökohtaisesti kiinnosti. Vaikuttikin siltä, että kuulijakunta oli jo etukäteen hyvin perillä Raamatun sisällöstä. Toki oli niitäkin, jotka ikään kuin olemuksellaan haastoivat ja olivat varmaan tulleet ihmetelläkseen, miten Raamattu mihinkään liittyy.

– Luennon jälkeen parikin ihmistä kävi sanomassa, että uskontoaiheet herättävät voimakasta vastustusta. Heti, jos puhuu Raamatusta, aletaan kohdella hihhulina. Raamatun vaikutusta ei kuitenkaan pääse pakoon. Eri asia on, tietääkö ihminen, milloin teemat nousevat Raamatusta. Esimerkiksi käsitys oikeasta ja väärästä on niin syvällä, että käytännössä kirjoissa ja elokuvissa väärää on se, mikä rikkoo kymmentä käskyä vastaan.

Olit Worldconissa ensimmäistä kertaa. Millainen tunnelma tapahtumassa oli?

– Kyseessä oli aikamoinen massatapahtuma. Tunnelma oli väenpaljoudesta huolimatta hyväntuulinen ja salliva. Erityisesti ikäjakauman laajuus yllätti: paikalla oli väkeä lapsiperheistä iäkkäämpiin ihmisiin. Mukana oli myös paljon apuvälineillä liikkuvia liikuntavammaisia. Osa tapahtuman vieraista, niin nuorista kuin vanhoista, oli pukeutunut näyttäviin rooliasuihin.

Kristittyjen keskuudessa scifi- ja fantasiakirjallisuutta pidetään joskus epäilyttävänä. Onko epäilykseen syytä?

– On totta, että jotkin kirjallisuudenlajit yhdistetään turhan herkästi pimeyden voimien kanssa asioimiseen ja muuhun sellaiseen. Näissä tarinoissa on kuitenkin usein selvä ja yksiviivainen moraalinen opetus: paha saa palkkansa ja hyvyys voittaa.

– Ajattelen, että oli se sitten biologista tai Jumalan asettamaa, syvällä ihmisessä elää usko siihen, että hyvä kuitenkin lopulta voittaa. Se teema yhdistää myös fantasiakirjallisuutta ja Raamattua. Molemmissa ajatellaan, että viimeistä sanaa ei ole vielä sanottu.

Kuva: Esko Jämsä. Elias Tanni on ammatiltaan erityisluokanopettaja. Hän kuvaa itseään monipuoliseksi kirjallisuudenharrastajaksi, joka on myös kerännyt Tampereen seurakuntien leirikeskuksiin liittyviä kummitusjuttuja.

Edellinen artikkeliArkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaana tänä vuonna Tarton Paavalin kirkko
Seuraava artikkeliKirkko twiittasi: Armahda – Turun tuomiokirkossa rukoushetki kello 21 Turun puukotuksien johdosta

Ei näytettäviä viestejä