Katolisen kirkon konservatiivit syyttävät paavia harhaopista – ottanut vaikutteita Lutherista

Lähes 70 katolisen kirkon konservatiivista vaikuttajaa on allekirjoittanut paavi Franciscukselle suunnatun avoimen kirjeen, jossa paavin väitetään levittäneen harhaoppisia näkemyksiä avioliitosta ja sakramenttien vastaanottamisesta.

Kirje on viimeisin käänne yli vuosi sitten ilmestyneen Amoris laetitia -perhedokumentin ympärillä pyörivään kiistaan eronneiden ja uudelleen avioituneiden jäsenten kohtelusta kirkossa.

Amoris laetitia -dokumentissa kannustetaan kirkkoa ja sen jäseniä suhtautumaan armollisesti perheisiin ja näiden muuttuviin tilanteisiin. Sekä Vatikaanin että useimpien kommentaattorien mielestä dokumentti ei muuta katolisen kirkon oppia, jonka mukaan eronneet ja uudelleen avioituneet jäsenet eivät saa vastaanottaa ehtoollista elleivät he uudessa avioliitossaan pidättäydy seksuaalisesta kanssakäymisestä. Monissa hiippakunnissa dokumenttia on kuitenkin sovellettu tavoilla, jotka sallivat poikkeustapauksissa ja pastoraalisista syistä ehtoollisen myös uudelleen avioituneille.

Katolisen kirkon konservatiivit ovatkin nyt sitä mieltä, että dokumentti ei kiellä ehtoollisen jakoa tarpeeksi selväsanaisesti.
Correctio filialis
-nimellä kulkevan 25-sivuisen kirjeen allekirjoittajat pitävät toista avioliittoa aviorikokseen rinnastettavana syntinä, johon syyllistyneet eivät voi käydä ehtoollisella.

Osa kardinaaleista ilmaisi epäilyksensä dokumentista jo vuonna 2016 ja pyysi paavi Franciscusta tarkentamaan näkemyksiään julkisesti. Paavi ei ole kuitenkaan kommentoinut asiaa.

Nyt avoimen kirjeen allekirjoittajat, jotka ovat pitkälti kirkon teologeja ja rivipapistoa, pyytävät Franciscusta entistä kovasanaisemmin korjaamaan harhaoppiset näkemyksensä. Allekirjoittajat arvioivat näkemysten johtuvan ajan hengen kuuntelemisesta ja Martti Lutherin ajattelusta.

Kirjeen allekirjoittajien mukaan Franciscus on ottanut vaikutteita Lutherin avioliitto- ja anteeksiantoajattelusta. He pitävät epäilyttävänä sitä, kuinka paljon paavi Franciscus on ilmaissut arvostavansa Lutheria, jota he kutsuvat ”saksalaiseksi kerettiläiseksi”.

Tuoreen kirjeen allekirjoittajien joukossa ei ole kardinaaleja tai muita kirkon hierarkian ylätason henkilöitä.
Cruxin
tietojen mukaan vain yksi allekirjoittajista on toiminut piispan virassa, 94-vuotias eläköitynyt yhdysvaltalainen emerituspiispa René Henry Gracida.

Osa kirjeen allekirjoittajista kuuluu skismaattiseen Pyhän Pius X:n veljeskuntaan (SSPX). Myös veljeskunnan piirissä piispanvihkimyksen saanut Bernard Fellay on allekirjoittanut kirjeen.

Kuva: Wikimedia Commons

Lue myös:

Paavin perhedokumentti ei muuta katolista oppia

Edellinen artikkeliKirkon Ulkomaanapu 70 vuotta – juhlapuheissa kiitosta rohkealle toiminnalle
Seuraava artikkeliVuoden hallintovirkamieheksi valittiin Matti Halme ja kunniapuheenjohtajaksi Timo Korhonen

Ei näytettäviä viestejä