Vuoden hallintovirkamieheksi valittiin Matti Halme ja kunniapuheenjohtajaksi Timo Korhonen

Kirkon hallintovirkamiehet ovat nykyisin kuormittuneita suuren työtaakan alla. Niukkeneva talous, seurakuntarakenneselvitykset sekä Kirkon palvelukeskus ja muut hallinnon uudistushankkeet työllistävät jopa yli voimien.

Näin kertoi Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n (KiHV) puheenjohtaja Kari J. Hietala avatessaan hallintovirkamiesten neuvottelupäivät viime torstaina Helsingissä.

Yhdistys juhli viime viikolla 70-vuotista taivaltaan. Kaksipäiväisille koulutuspäiville kokoontui talousjohtajia ja muita hallintovirkamiehiä seurakunnista joka puolilta Suomea nyt 143. kerran.

”Panostamme mentoroinnin kehittämiseen”

Päivien teema oli viestintää ja välittämistä. Hietala painotti ymmärrettävän ja reaaliaikaisen viestinnän merkitystä niin henkilöstöjohtamisessa kuin talousasioiden hoitamisessakin.

– On tärkeää luoda seurakuntaan ilmapiiri, jossa voidaan avoimesti keskustella vaikeistakin asioista ja jossa johtaja on aidosti läsnä.

Jotta talouspäälliköt ja muut hallintovirkamiehet jaksavat olla kuuntelevia ja läsnäolevia johtajia muutosten paineessa, heidän on saatava riittävästi neuvontaa ja tukea.

– Panostamme jatkossa erityisesti mentoroinnin kehittämiseen, Hietala sanoi.

Myös neuvottelupäivien ohjelmassa painottuivat tällä kertaa viestintäteemojen ohella työhyvinvointikysymykset.

Psykoterapeutti Juhani Laakso piti esitelmän aiheesta Kimmoisuus mielen taitona eli miten resilienssiä voi kehittää arjessa. Psykoterapeutti Maaret Kallio puolestaan puhui työpaikan inhimillisyyden kehittämisestä ja inhimillisestä vuorovaikutuksesta johtamisessa.

Historiikki kuvaa työalan valtavan kehityskaaren

70-vuotisen olemassaolonsa kunniaksi yhdistys on julkaissut Mikko Laukkosen ja Timo Korhosen kirjoittaman historiikin, joka jaettiin neuvottelupäivillä kaikille läsnäolijoille.

Yhdistyksen perustamisen aikoihin 1940-luvulla seurakuntien taloudenhoito oli kirjavaa. Taloudenhoidosta huolehti usein oman toimensa ohessa esimerkiksi kanttori, virastoapulainen, poikatyöntekijä tai pappi. Joissain seurakunnissa taloudenhoitajan virkaa toimitti pankinjohtaja tai sanomalehden toimittaja.

Piispantarkastuksen yhteydessä seurakunnan tilitositteet saattoivat löytyä jonkun kotoa piikistä uuninpankolla.

Yhdistyksen ensimmäiseen varsinaiseen vuosikokoukseen Helsingissä vuonna 1948 osallistui 12 taloudenhoitajaa kaupunkiseurakunnista. Jo seuraavana vuonna jäsenistö laajentui myös kauppalaseurakuntien taloudenhoitajilla.

Yhdistyksen jäsenmäärä kipusi yli sadan henkilön vuonna 1967. Suurimmillaan jäsenmäärä oli vuonna 1992, jolloin yhdistyksellä oli virassa olevia ja eläkkeellä olevia jäseniä yhteensä 454. Nykyinen jäsenmäärä on 312 henkeä.

Puheenjohtaja Kari J. Hietalan mukaan mikään koulutus ei valmista kaikkiin niihin ammattitaitovaatimuksiin, joita seurakuntien talouspäälliköihin kohdistuu. Tämän vuoksi yhdistys on huolehtinut säännöllisistä koulutuspäivistä, joiden anti on koettu jäsenistön keskuudessa tarpeelliseksi.

Vuoden hallintovirkamies Matti Halme on avulias verkostoituja ja avoin viestijä

Neuvottelupäivien iltajuhlassa kuultiin tasokasta musiikkia ja juhlapuheen piti piispa Tapio Luoma. Vuoden hallintovirkamieheksi valittiin jäsenistöltä tulleiden ehdotusten perusteella Heinolan seurakunnan talouspäällikkö Matti Halme.

Palkintoperusteiden mukaan Halme on ollut virkatehtävissään talouspäällikkönä kehitys- ja viestintämyönteinen, idearikas ja vastuullinen. Hän on avoin tiedottaja ja näkyvä persoona Heinolan paikallislehdissä. Hän on helposti lähestyttävä ja jakaa osaamistaan avoimesti.

Kirkon hallintovirkamiesten koulutuspäiville osallistuessaan ja hallituksessa toimiessaan Halme on luonut itselleen laajan kontaktiverkoston. Hän antaa ja saa välittömällä käytöksellään ja innostuneella asenteellaan paljon tietoa, jota hän on pystynyt hyödyntämään tehtävissään. Halme on verkostoituja sanan varsinaisessa merkityksessä, palkitsemisperusteissa todettiin. Hän on avuliaasti neuvonut kollegoja niin Lahden seudulla kuin laajemminkin.

Halme on ollut KiHV ry:n hallituksen jäsen 2009–2014 ja koulutustyöryhmän jäsen kahteen otteeseen (2002 sekä 2010–2012) toimien jälkimmäisen kauden myös koulutustyöryhmän puheenjohtajana. Hän on edustanut asiantuntevasti seurakuntia Suomen Hautaustoiminnan Keskusliiton liittohallituksessa vuodesta 2010 ja ollut aiemmin Pohjola-yhtiöiden kirkkovakuutusvaltuuskunnan jäsen.

Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n kunniapuheenjohtajan arvo Timo Korhoselle

Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n kunniapuheenjohtajan arvon sai Kuopion seurakuntayhtymän hallintojohtaja Timo Korhonen. Hän on ollut yhdistyksen sihteeri-rahastonhoitaja vuosina 1985–1990, puheenjohtaja 1991–1996, toiminnantarkastaja 2012–2017 ja 70-vuotisjuhlien juhlatoimikunnan puheenjohtaja 2016–2017. Lisäksi hän on toiminut lukuisten kevät- ja syyskokousten puheenjohtajana. Hän oli myös toisena toimittajana nyt julkaistussa Kirkon Hallintovirkamiehet ry:n 70-vuotishistoriikissa.

Juhlassa jaettiin lisäksi kaksi KiHV ry:n omaa ansiomitalia, jotka saivat Marina Tolonen Helsingistä ja Toivo Sistonen Kajaanista.

Marina Tolonen on Helsingin seurakuntayhtymän työsuojelupäällikkö, joka on ollut KiHV ry:n koulutustyöryhmän aktiivinen jäsen 2006–2007 ja 2013–2016.

Toivo Sistonen on jäänyt hiljattain eläkkeelle Kajaanin seurakunnan talousjohtajan virasta. Hän toimi yhdistyksen varapuheenjohtajana 1997–1999 ja puheenjohtajana 2000–2005 sekä sen jälkeen lukuisten kevät- ja syyskokousten puheenjohtajana vuorotellen Timo Korhosen kanssa.

Kuva: Kirkon hallintovirkamiehet ry. Kuvan käsittely: Emilia Karhu. Vuoden hallintovirkamieheksi valittiin Heinolan seurakunnan talouspäällikkö Matti Halme (vas). KiHV ry:n kunniapuheenjohtajan arvon sai Kuopion seurakuntayhtymän hallintojohtaja Timo Korhonen.

Lue myös:

Hallintovirkamiesten päivät: Luottamuksen palauttaminen on työlästä, jos viestintä epäonnistuu

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKatolisen kirkon konservatiivit syyttävät paavia harhaopista – ottanut vaikutteita Lutherista
Seuraava artikkeliDylan-messussa veisattiin Bob Dylanin lauluja – ”Hän sanoittaa evankeliumin kansan kielelle”

Ei näytettäviä viestejä