Kansliapäällikkö vastaa kritiikkiin selonteosta: ”Kyse ei ollut sensuroinnista”

Pekka Huokuna kuvattuna Kirkkohallituksen tiloissa Helsingissä 12.2.2021

Kirkolliskokouksessa käsiteltävä tulevaisuusselonteko Siunauksen signaalit on saanut runsaasti huomiota. Selonteko tarkastelee kirkon tulevaisuutta kuunnellen signaaleja eli ”ajan merkkejä”, kuten arkkipiispa Tapio Luoma selonteon esipuheessaan kuvaa.

Tiistaina 8.11. internet-keskustelua herätti Marko Pasman kirjoittama blogiteksti, jossa hän kiinnittää huomiota selonteosta poistettuun kappaleeseen. Kokonaisuudesta poistettu kohta käsitteli diakoniantyöntekijöiden asemaa ja tulevaisuutta korostaen, että diakoniatyöntekijöiden vaikutusvaltaa tulisi vahvistaa kaikilla rakenteiden tasoilla ja antaa diakonian edustajalle läsnäolo- ja puheoikeus piispainkokouksessa. Blogissaan Pasma kiittelee kohtaa, mutta ilmaisee turhautumisensa siihen, että kyseinen kappale poistettiin lopullisesta selonteosta kansliapäällikkö Pekka Huokunan toimesta.

Huokuna itse ihmettelee ajatusta sensuroinnista.

– Diakonaattiuudistusta on käsitelty kahdesti 2010-luvun aikana. Tälläkin hetkellä toiminnallisella tasolla pohditaan sitä, että asiaa lähdetään jälleen työstämään.

”Diakoniatyön tärkeyttä ei ole unohdettu”

Blogitekstissä esitetyt näkemykset siitä, että ”köyhän ääni” ohitettaisiin ja valtaa haluttaisin pönkittää, eivät saa Huokunalta ymmärrystä.

– Selonteossa painotetaan diakonian merkitystä. Painopiste oli siinä, että keskitytään vähäosaisten auttamiseen eikä työntekijäryhmien tilanteeseen. Jos tuo kappale olisi jäänyt kokonaisuuteen, se olisi esittänyt koko järjestelmän muutosta. Tällöin huomio olisi keskittynyt tähän hallinnolliseen murrokseen.

Huokuna painottaa kirkkolain olevan tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä.

– Siinä riittää töitä. Siksikään tämä keskustelu ei ole mielekäs vielä tässä kohtaa.

Huokuna tähdentää, että tällaisia asiakirjoja työstetään matkan varrella paljon.

– Jos selontekoa lukee, niin huomaa kyllä, että diakonia saa ansaitsemaansa huomiota. Diakoniatyön tärkeyttä ei ole ohitettu.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliPääkaupunki­seudun diakonia­työntekijät elävät köyhyys­rajalla – ”Jos hävikki­leipää jää yli, otan sitä aina kotiin”
Seuraava artikkeliKirkollis­kokous hylkäsi aloitteen yleis­sivistykseen kuuluvien virsien listasta – Kiusaamisen vastainen aloite siirtyi valiokunta­käsittelyyn

Ei näytettäviä viestejä