Kansliapäällikkö sensuroi tulevaisuusselontekoa
Maanantaina 7.11.2022 alkaneessa kirkolliskokouksessa käsitellään Siunauksen signaalit tulevaisuusselontekoa. Selonteon valmistelussa on haluttu kuulla erilaisten ihmisten kokemuksia, mielipiteitä ja odotuksia kirkosta. Selonteko myös korostaa, että tulevaisuuden kirkon on entistä herkemmillä korvilla kuunneltava ihmisiä.
Tulevaisuustyönskentelyyn osallistuneilla oli selkeä toive kirkolle: pitäkää huolta yhteiskunnan heikoimmista. Kirkkoa arvostettiin seurakunnissa tehdyn merkittävän auttamistyön vuoksi. Myös tulevaisuuden seurakuntavaikuttajat, nuoret, näkivät merkittävänä kirkon roolin heikoimmassa asemassa olevien puolustajana.
Luvussa "Meitä tarvitaan enemmän kuin aikoihin" tulevaisuusselontekoa valmistellut työryhmä kirjoittaa, että on tärkeää kuulla apua tarvitsevien ihmisten ääni seurakuntien ja kirkon päätöksenteossa. Luvun loppupuolella visioidaan: "Diakoniatyöntekijöiden ääntä ja vaikutusvaltaa vahvistetaan kaikilla rakenteiden tasoilla, niin paikallisseurakunnissa kuin kirkolliskokouksessa. Diakoniatyöntekijöiden edustajalle annetaan läsnäolo- ja puheoikeus myös piispainkokouksessa, samalla tavalla kuin kenttäpiispalle."
Viisaita ajatuksia työryhmältä. Diakoniatyöntekijät kohtaavat päivittäin apua tarvitsevia ihmisiä, elävät heidän arjessaan ja ovat tietoisia millaisia vaikeuksia paikkakuntansa ihmiset kohtaavat elämässään. Diakoniatyöntekijät ovat verkostoituneet laajasti sote-sektorilla ja tietävät myös ne haasteet, joita sote-organisaatioilla on. Diakoniatyöntekijöiden äänen vahvistaminen kirkon eri rakenteissa varmistaisi, että kentältä saatu tieto olisi parhaalla tavalla käytettävissä päätöksenteon perustana.
Mutta.
Keskusteleeko kirkolliskokous tällaisesta selonteosta? Ei keskustele, sillä kirkkohallituksen täysistunnon 20.9.2022 pöytäkirjan mukaan "Esittelijä poisti otsikon ”Meitä tarvitaan enemmän kuin aikoihin” alta diakoniatyöntekijöitä koskevan kappaleen." Tämä oli selonteon ainoa poistettu kappale.
Kansliapäällikkö Huokuna deletoi työryhmän tekstiä, joka olisi antanut kirkolliskokoukselle yhden mahdollisuuden keskustella siitä, miten "köyhän ääni" kuultaisiin paremmin kirkollisessa päätöksenteossa.
Valtaan viittaava puhe näyttää olevan mahdotonta kirkossa. Edes tulevaisuusselonteon visioinnissa ei sallita ajatuksia, jotka voitaisiin tulkita uhaksi vanhoille valta-asetelmille.
Tulevaisuuselonteon esipuhe päättyy sanoihin "Pohjimmiltaan kysymys on kirkon aidosta kiinnostuksesta ihmisiä kohtaan. Sekin on signaali — merkki kuuntelevasta kirkosta."
Avoimesti keskusteleva kirkko jäänee seuraavan selonteon aiheeksi.
11 kommenttia
Marko
Kiitos hyvästä blogistasi
Kansliapäällikön tehtäviin näyttää kuuluvan myös kirjallisena hygienistinä toimiminen.
Onkohan tässä miten puhettu pidetty Piispojen suuntaan ennenkuin manoveeri on tullut suoritetuksi.
Huikeaa suorittamista pakko sanoa.
Kansliapäällikkö on esittänyt perustelunsa. Lainaan siitä kohdan: ”Selonteossa painotetaan diakonian merkitystä. Painopiste oli siinä, että keskitytään vähäosaisten auttamiseen eikä työntekijäryhmien tilanteeseen. Jos tuo kappale olisi jäänyt kokonaisuuteen, se olisi esittänyt koko järjestelmän muutosta. Tällöin huomio olisi keskittynyt tähän hallinnolliseen murrokseen.” Joskus vähäosaisten auttaminen edllyttää järjestelmien muutosta. Sellaisten kutsuminen hallinnolliseksi murrokseksi on liioittelua. Jos vähäosaisia auttavien työntekijöiden tilanne estää työn kehittämisen, on siihenkin kiinnitetävä huomiota.
Kun olen lukenut Siunauksen signaalit ja muutakin aiheeseen liittyvää aineistoja ja keskusteluja, enkä näe asiassa suurta konfliktia. Viittaus yhden työntekijäryhmän merkitykselliseen profiilinnostoon olisi tosiaankin vienyt keskustelun helposti sivuraiteille. Entä nuorisotyöntekijät, kirkkomuusikot ja muut? Kirkon sisäinen ”valtataistelu” vie muutenkin liikaa huomiota oennaisesta.
”Edes tulevaisuusselonteon visioinnissa ei sallita ajatuksia, jotka voitaisiin tulkita uhaksi vanhoille valta-asetelmille.” Siltähän tämä näyttää. Kovin on surullista.
Ilmoita asiaton kommentti