IS: Keskitalo kommentoi turvapaikanhakijoiden suojelua – ”Ei niin mystistä kuin ehkä kuulostaa”

Kirkko ei yritä rakentaa jonkinlaista rinnakkaista turvapaikkajärjestelmää, Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo sanoo Ilta-Sanomissa. Lausunnollaan Keskitalo kommentoi arkkipiispa Kari Mäkisen turvapaikanhakijoihin liittyvää lausuntoa, jonka hän esitti lauantaina MTV3:n haastattelussa.

Toimittaja kysyi arkkipiispalta MTV3:ssa, onko kirkko varautunut paperittomiin turvapaikanhakijoihin, jotka ”pakenevat ja hakevat ehkä turvaa kirkosta”. Arkkipiispa vastasi, että silloin kun ihminen hakee turvaa, kirkon ovet eivät ole kiinni.

– Tähän on varauduttu ja tästä on keskusteltu. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan vakavasti. Me emme piilottele ihmisiä mutta emme myöskään aja ihmisiä pois, hän sanoi.

Mediassa uutinen levisi muodossa, jonka mukaan kirkko lupaa suojella ilman turvapaikkaa jääviä.

Keskitalo sanoo nyt Ilta-Sanomissa, että arkkipiispan lausunto liittyy laajempaan viitekehykseen. Keskitalon mukaan kirkolla on syy luottaa, että maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkapäätökset huolellisesti.

– Tässä on tullut ehkä vähän mielikuvaa lain rajamailla olevasta toiminnasta, jostakin piilottamisesta tai viranomaisten vastustamisesta. Sellaisesta ei missään nimessä ole kysymys, Keskitalo toteaa.

Kansliapäällikön mukaan turvapaikanhakijoiden suojelulla tarkoitetaan ennen kaikkea heille annettavaa henkistä tukea.

– Tämä ei ole niin mystistä kuin se ehkä kuulostaa. Vastaavaa tehdään diakoniassa muutenkin. Annetaan keskusteluapua ja sielunhoitoa.

Se, että kirkon ovet ovat auki, ei Keskitalon mukaan tarkoita, että seurakunnat ryhtyisivät automaattisesti majoittamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Seurakunnat ovat hätämajoittaneet turvapaikanhakijoita viime syksystä lähtien, ja majoittaminen on Keskitalon mukaan mahdollista myös tulevaisuudessa.

– Se voi olla periaatteessa mahdollista, mutta siihen ei pitäisi olla tarvetta, koska maahanmuuttoviraston tehtävänä on osoittaa majoitus myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle ennen päätöksen toimeenpanoa. Ne ovat kuitenkin seurakuntien päätöksiä, eivätkä tapahdu viranomaisilta salassa, Keskitalo sanoo Ilta-Sanomissa.

Kuva: Kari Mäkisen kuva Minerva Seppälä. Jukka Keskitalon kuva Matti Karppinen. Kuvankäsittely Gun Damén.

Lue myös:

SPR kiittää seurakuntien heittäytymistä turvapaikanhakijoiden auttamisessa

Arkkipiispa ehdottaa: Turvapaikanhakijat kesätöihin seurakuntiin

Edellinen artikkeliSeksuaalivähemmistöjen MCC-kirkko aloitti toimintansa Suomessa
Seuraava artikkeliKirkko ei maksa veroja osinkotulostaan

Ei näytettäviä viestejä