Irja Askola Radio Deissä: Piispojen välit voisivat olla läheisemmät

Piispojen välit voisivat olla nykyistä läheisemmät, totesi Helsingin piispa Irja Askola
Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunti -ohjelmassa.

– Minusta piispojen keskinäisen kannustamisen kulttuuri voisi olla parempikin. Meillä on korrektit välit, ja tapaamme toisiamme kokouksissa, mutta se on vähän miehistä. Tarkoitan, että tunneviestit eivät ole kovin vahvoja. Jotkut piispat tulevat läheisemmiksi henkilökemioiden ja mielipiteiden kautta, kuten missä tahansa työyhteisössä.

Askola puhui myös kyselytunnilla siitä, kuinka kirkko on avioliittoselvitystensä kanssa auttamattomasti myöhässä.

– Kirkko on vähintäänkin kolme vuotta ajassa myöhässä. Miksi olemme myöhässä, siihen varmaan piispoilta löytyy erilaisia vastauksia. Oma vastaukseni on se, että me olemme piispoina tästä avioliittolaista ja sen seuraamuksista kirkolle niin erimielisiä. Keskustelut ovat kariutuneet siihen, ettei ole löytynyt riittävän yhteistä linjaa.

Keskustelu uudesta avioliittolaista on pyörinyt Askolan mukaan siinä, mitä pappi saa tai ei saa tehdä.

– Minun ohjeeni on, että keskityttäisiin siihen, jos maistraatissa vihitään, niin millä tavalla pappi voisi olla tällaisessa hääjuhlassa mukana ja välittää kirkon hyväksyntää ja myöskin Jumalan siunausta. On paljon kirkon rukousperinnettä, musiikkia, symboleja.

Yhtenä keskeisenä aiheena kyselytunnilla oli myös vihapuhe. Askola kertoi haluavansa tavata niitä ihmisiä, jotka hänelle vihapuhetta lähettävät.

– Joskus oikeasti haluaisin tavata heitä ihan kasvokkain ja kysyä, mitä sinulle kuuluu ja mitä sinä haluat sanoa tällä. Ajattelen, että vihalla ja pelolla on aina jokin viesti. Toinen on se, että kyllä joskus näiden kuukausien aikana vihaposti on kiihtynyt, haluaisin oikeasti katsoa silmiin ja kysyä, että haluaisitko kuulla, miltä se minusta tuntuu. Sitten tulisi opettava sormi esille, että me kristityt emme voi puhua toisillemme ja toisistamme tällä tavoin, että mieti nyt, tsot tsot.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Piispa Askola antoi Vuoden homo -palkinnon QX Gay Gaalassa – miksi?

Irja Askola: ”Nyt tuntuu, että se on tässä tämä päätös”

Edellinen artikkeliTuotto ylitti tavoitteen – viime vuosi oli Kirkon eläkerahastolle erittäin hyvä
Seuraava artikkeliUutisessee: Uskonto murtautui Ranskan presidentinvaalien kampanjaan

Ei näytettäviä viestejä