Hollannissa 350 lääkäriä vastustaa dementikkojen eutanasiaa

Yli 350 hollantilaislääkäriä on allekirjoittanut vetoomuksen eutanasian kieltämiseksi pitkälle dementoituneilta potilailta. He vastustavat puolustuskyvyttömien ihmisten elämän lopettamista, kertoo La Croix.

Hollannissa on ollut eutanasian salliva laki vuodesta 2002 lähtien. Lain mukaan eutanasia on sallittu tajuissaan oleville potilaille, jotka kärsivät sietämättömästi ilman toivoa paranemisesta, tai tajuttomille potilaille, jos he ovat ilmoittaneet tahtonsa etukäteen. Dementia on tulkittu ”psyykkiseksi kärsimykseksi”, joka kuuluu lain piiriin.

Vuonna 2015 Hollannissa suoritettiin 5 500 eutanasiaa, joista 109 dementiapotilaille.

Aluksi dementikkojen eutanasiaan vaadittiin kaksi ehtoa: potilaalla täytyi olla ennen muistisairautta tehty kirjallinen hoitotahto ja hänen piti olla kykenevä vahvistamaan valintansa ennen eutanasiaa. Joulukuussa 2015 Hollannin terveys- ja oikeusministeri julkaisivat ohjeen, että ”näitä potilaita voidaan auttaa kuolemaan, vaikka he eivät enää pysty ilmaisemaan tahtoaan”.

Hiljattain 34 lääkäriä perusti verkkosivun Niet stiekem bij dementie (suom. Ei toimita salaa dementian kohdalla). He kirjoittavat: ”Antaako kuolettava pistos pitkälle edennyttä dementiaa sairastavalle pelkän hoitotahdon perusteella? Jollekulle, joka ei pysty vahvistamaan, että hän haluaa kuolla? Ei, me kieltäydymme siitä. Meidän moraalinen vastustuksemme puolustuskyvyttömän ihmisen elämän lopettamista kohtaan on liian suuri.”

Vetoomus julkaistiin sivustolla sekä kahdessa suuressa hollantilaislehdessä. Tähän mennessä vetoomuksen on käynyt allekirjoittamassa yli 350 lääkäriä. Mukana on yleislääkäreitä, geriatreja ja myös joitakin lääkäreitä eutanasian tuki- ja neuvontajärjestö SCEN:stä.

Hollannin lääkäriliitto muistuttaa, että lääkäreillä on eutanasiaan liittyvä omantunnonvapaus. Liiton mukaan kirjallinen hoitotahto on välttämätön edellytys eutanasialle, mutta se ei missään tapauksessa ole tae eutanasian saamiselle.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkkoherraraati eutanasiasta: Elämän pyhyys vastaan ihmisen kiduttaminen

Mielipide: Eutanasia ei ratkaise kuoleman ongelmaa vaan luo uusia

Päivi Räsänen: Kannan huolta eutanasialain etenemisestä seuraavalla vaalikaudella

Kolumni: Tuskalliseen kuolemaan liittyy monia kysymyksiä, jotka jäävät vaille vastausta

Saattohoidon asiantuntija eutanasiasta: Onko kaikki muu jo tehty hyvän kuoleman eteen?

Uusi kansalaisaloite eutanasiasta – ”Ihmisellä ei ole valtaa sanoa, mitä Jumala ajattelee”

Edellinen artikkeliYle: Katolisten vihkimisten määrä Espanjassa romahtanut
Seuraava artikkeliYle Areena tutustuttaa buddhalaisuuteen

Ei näytettäviä viestejä