Helsingin yliopiston hallintouudistus uhkaa teologista tiedekuntaa

Helsingin yliopisto suunnittelee tiedekuntarakenteensa remontointia. Mikäli uudistus toteutuu, teologiaa ja uskontoa ei tulevaisuudessa tutkita teologisessa tiedekunnassa.

Teologisen tiedekunnan dekaani Ismo Dunderbergin mukaan Viikin ja keskustakampuksen rakenteellinen kehittäminen eli tiedekuntajaon muuttaminen on yksi Helsingin yliopiston kärkihankkeista ensi vuonna. Hän kuitenkin muistuttaa suunnitelmien olevan alkuvaiheessa.

Nykyisin keskustakampuksella on viisi tiedekuntaa: teologinen, humanistinen, kasvatustieteellinen, oikeustieteellinen ja valtiotieteellinen. Alkuvaiheessa olevaa keskustelua on käyty muun muassa yhden tai kahden tiedekunnan mallista.

Uudistus liittyy muun muassa tutkintovaatimusten muutoksiin. Helsingin yliopisto aikoo kehittää alemmista korkeakoulututkinnoistaan eli kandidaatin tutkinnoista monialaisempia.

– Teologinen tiedekunta on ollut edelläkävijä. Meillä on laajat perusopinnot isoille joukoille. Tähän suuntaan mennään jatkossa muissakin tiedekunnissa, Dunderberg sanoo.

Dunderbergin mukaan teologian maisterin tutkinto säilyisi, vaikka tiedekunnan asema muuttuisi. Myös Åbo Akademissa ja Itä-Suomen yliopistossa koulutetaan teologisen maistereita, vaikka niissä ei ole itsenäisiä teologisia tiedekuntia.

– Konkreettinen kysymys on, onko teologian maisterin tutkinto paras termi niille, jotka eivät suuntaa perinteisiin teologin tehtäviin, Dunderberg sanoo.

Dunderberg uskoo, että uudistus voi teologisen tutkimuksen ja opetuksen kannalta tarkoittaa hyviäkin asioita. Isommissa yksiköissä rahoituksen hakemisen tukitoiminnot ovat tehokkaampia ja hallinto siirtyy ylemmäs. Dunderberg toivookin uusien yksiköiden keskittyvän aiempaa selkeämmin tutkimukseen ja opetukseen.

Toteutuessaan uudistus tarkoittaa, että Suomen viimeinen itsenäinen teologinen tiedekunta lakkaisi.

Åbo Akademin teologinen tiedekunta sulautui osaksi humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekuntaa tänä vuonna. Joensuun yliopiston teologinen tiedekunta liitettiin osaksi Itä-Suomen yliopiston filosofista tiedekuntaa, kun Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyivät vuonna 2010.

Helsingin teologinen tiedekunta on yksi neljästä Helsingin yliopistoa edeltäneen Turun akatemian alkuperäisestä tiedekunnasta. Muut vuonna 1640 perustetuista tiedekunnista olivat lainopillinen, lääketieteellinen ja filosofinen tiedekunta.

Filosofinen tiedekunta lakkautettiin vuonna 1992, jolloin siitä muodostettiin kasvatustieteellinen, matemaattis-luonnontieteellinen ja humanistinen tiedekunta.

Lue myös:

Dekaanit: Teologian aloituspaikkoja ei karsita

Selvitys: Teologian koulutuspaikkoja tulisi vähentää

Edellinen artikkeliValokuvanäyttely kuvittaa diakoniatyön arkea
Seuraava artikkeliPakolaiskriisi auttaa tajuamaan hyväosaisuutemme

Ei näytettäviä viestejä