Pakolaiskriisi auttaa tajuamaan hyväosaisuutemme

Lämmin miesten paita, kaksi paria sukkia, hammasharja ja deodorantti.

Raision seurakunta on ilmoittanut keräävänsä turvapaikanhakijoille selviytymispaketteja alusvaatteista ja hygieniavälineistä. Tarvikkeet saadaan seurakunnan organisoiman lahjoituskeräyksen kautta ja paketteja kokoavat vapaaehtoiset.

Raision seurakunnassa vapaaehtoisten ilmoittautumisia ottaa vastaan diakoniatyöntekijä Leena Nieminen.

– Olen ollut iloisesti yllättynyt siitä, kuinka aktiivisesti ihmiset ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi. Osa on ilmoittautunut nimellä. Osa vaan saapuu Facebook-ilmoitusten kautta talkoisiin.

Nieminen kertoo, että vapaaehtoisten toiminta jakautuu monenlaisiin tehtäviin. Jotkut tulevat talkoisiin mukaan pussittamaan selviytymispakkauksia, osa lahjoittaa rahaa, koska heillä ei ole aikaa käydä ostoksilla, ja toiset taas suorittavat nämä ostokset. Osa vapaaehtoisista kuljettaa paketit majoituskeskuksiin.

Nieminen on seurannut seurakuntalaisten vapaaehtoisaktiivisuuden kehitystä jo pidempään.

– Minulla on semmoinen kokemus muutamilta viimeisiltä vuosilta, että ainakin täällä Raision alueella ihmisten aktiivisuus toisten auttamiseen on noussut. Se näkyy varsinkin joulun aikaan. Ihmiset haluavat lahjoittaa, ihmiset haluavat osallistua.

– Puhutaan mitä puhutaan, mutta nyt kun nähdään, että ihmiset ovat oikeasti hädässä, niin suomalaisten tietoisuus omasta hyväosaisuudestaan on lisääntynyt, Nieminen toteaa.

Miksi ei antaisi enemmän tarvitsevalle?

Avustuslahjoituksia on kerätty paljon muissakin kaupungeissa. Helsingin seurakuntien Internet-sivujen tiedotteessa kerrotaan, että Paavalin ja Haagan seurakunnissa ei kyetä ottamaan vaatteita enää enempää vastaan. Myös Tampereella Punaisen Ristin avustuskonteista ainakin Lielahden kontti pursuaa jo.

Lahjoitusten tuominen on pyritty tekemään helpoksi ja matalalla kynnyksellä toimivaksi. Sellaiseksi sen koki myös helsinkiläinen Hanna Vartiainen, joka kävi viemässä seurakunnan vaatekeräykseen neljä muovikassillista lasten ulkoiluvaatteita, asusteita sekä miesten sisävaatteita.

– Olisi ollut vaikeaa, jos minun olisi itse pitänyt ottaa yhteyttä sinne turvapaikanhakukeskukseen ja viedä vaatteet sinne. Mutta kun seurakunnan sivuilla oli ilmoitettu ajat ja paikka, johon voi vaatteita tuoda, niin oli sitten itselle helppoa tässä arjessa katsoa ensin ne vaatteet ja toimittaa seurakunnalle.

Vartiaisesta tuntui hyvältä antaa ylimääräisiä vaatteita niitä enemmän tarvitsevalle.

– Minusta on hyvä, että asiat löytävät oikean käyttötarkoituksen. Nykyään ihmisillä on niin paljon tavaraa, että jos joku tarvitsee enemmän, niin silloin on hyvä antaa.

Auttaminen ei aina vaadi paljon rahaa

Raision seurakunnan selviytymispakkauksien kokoamistalkoissa mukana ollut Hilkka Salmén ilmoittautui vapaaehtoisvoimiin saman tien, kun oli huomannut, että talkoita suunnitellaan. Päätöstä ei tarvinnut punnita.

– Lähdin mukaan sen takia, että ihmiset tarvitsevat apua, ja minulla on mahdollisuus auttaa, Salmén kertoo.

– Halusin olla mukana jollakin tavalla helpottamassa näiden ihmisten sopeutumista tähän uudenlaiseen elämään.

Salmén oli varautunut siihen, että talkoissa työtä tehtäisiin tuntitolkulla, mutta lahjoituksista kootut selviytymispakkaukset saatiinkin kasaan kuviteltua nopeammin. Intoa olisi kuitenkin vielä riittänyt.

– Pikkuisen haittasi se, että jotkin tarvikkeet loppuivat. Olisimme voineet koota pakkauksia enemmänkin, mutta sitten ei saatu enää kasaan sellaisia pusseja mitä oli tarkoitus.

Avustuksia otetaan kuitenkin edelleen vastaan ja talkoita järjestetään lisää. Myös Salmén on huomannut ihmisten vapaaehtoisuusaktiivisuuden.

– Nythän on näyttänyt siltä, että vaikka toisaalta tulee julkisuuteen tämmöistä maahanmuuttokriittistä kommenttiakin, niin on myös selvästi huomattavissa, että ihmiset ovat halukkaita auttamaan. Ja aina se auttaminen ei vaadi sitä, että olisi käytettävissä esimerkiksi paljon rahaa.

– Silläkin lailla voi auttaa, että menee tekemään töitä silloin kun se on itselle mahdollista. Uskon, että meitä on paljon, jotka haluavat tällä lailla auttaa.

Facebook toimii tiedotuskanavana

Jo pelkästään turvapaikanhakijoita helpottavaa vapaaehtoistyötä voi tehdä hyvin monimuotoisesti. Kirjo lähtee avustusten lahjoittamisesta ja jatkuu majoituskeskuksissa tehtävään logistiikkaan ja sosiaalisen tuen antamiseen asti. Vaikka avustuksia on lahjoitettu jo runsaasti, tarvetta on yhä.

Avuntarpeesta tiedotetaan usein seurakuntien ja SPR:n verkkosivuilla, mutta monet avustustahot ovat valjastaneet myös Facebookin tiedotuskanavakseen. Seurakuntien ja muiden avustuksia organisoivien tahojen Facebook-ryhmissä kerrotaan niin erilaisten avustamismuotojen tarpeellisuudesta kuin raportoidaan jo tehtyjen projektien sujuvuudesta. Esimerkiksi Raision seurakunnan Facebook-sivuilla esiteltiin valokuvin selviytymispakettien saapumista vastaanottokeskukseen.

Verkossa ohjeet vapaaehtoisuustarpeista ja lahjoitustoiveista ovat usein selkeitä. Tarvittavuuksia listataan tiedotteissa täsmällisesti.

Pakolainen tarvitsee esimerkiksi lämpimiä paitoja, sukkapareja, hammasharjan, tahnan, shampoota, terveyssiteitä, partahöylän ja deodorantin. Lapsille kerätään kylpylelujakin.

Turun tuomiokirkon nuorisokuoron konserttitempaus oli menestys

Turku Cathedral YouthChoir järjesti lyhyellä varoitusajalla Turun tuomiokirkkoon Turvapaikka -hyväntekeväisyyskonsertin nyt sunnuntaina. Se televisioitiin suorana lähetyksenä Ylen ykkösellä. Varat kerättiin Kirkon Ulkomaanavulle ja illan tuotto oli kuoron Facebook-sivujen mukaan yli 160 000 euroa.

Kirkon Ulkomaanavun kautta on mahdollisuus auttaa erityisen suuressa hädässä olevia pakolaisia esimerkiksi Unkarissa.

Kuva: Emilia Karhu.

Edellinen artikkeliHelsingin yliopiston hallintouudistus uhkaa teologista tiedekuntaa
Seuraava artikkeliPicasson, Dalín ja Warholin teoksia esillä Valamossa

Ei näytettäviä viestejä