Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen – Kallion seurakunnan tiloissa saa vihkiä kaikki parit

Helsingin hallinto-oikeus on 21.6. hylännyt Kallion seurakuntaneuvoston päätöksestä tehdyn kirkollisvalituksen.

Seurakuntaneuvosto oli 9.5.2017 kokouksessaan hylännyt valituksen, joka koski sen 4.4.2017 tekemää päätöstä Kallion seurakunnan tilojen käytöstä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen. Seurakuntaneuvosto oli linjannut, että Kallion seurakunnan tilat ovat tasa-arvoisesti kaikkien parien käytössä kaikkiin kirkollisiin toimituksiin.

Viisi henkilöä teki seurakuntaneuvoston hylkäävästä päätöksestä kirkollisvalituksen hallinto-oikeudelle. Valituksessa vaadittiin seurakuntaneuvoston päätösten kumoamista ja niiden täytäntöönpanon kieltämistä. Perusteinaan valittajat vetosivat kirkkolainsäädäntöön, piispainkokouksen selontekoon, kirkkohallituksen oikeudelliseen selvitykseen ja Helsingin piispan ohjeistukseen ja esittivät, että yksittäisellä seurakunnalla ei ole oikeutta päättää opillisista asioista ja näin ollen seurakuntaneuvoston päätös olisi lainvastainen.

Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että kirkkolain mukaan seurakunta hallinnoi itse omaisuuttaan ja kirkkotilan käyttämisestä päättävät kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto yhdessä. Näin ollen seurakuntaneuvoston päätös ei ole lainvastainen. Kirkollisvalitusta ei myöskään saa tehdä tarkoituksenmukaisuusperiaatteella vaan ainoastaan laillisuusperiaatteella, joten valitus hylätään.

Helsingin tuomiokapitulin lakimiesasessorin Jussi Liljan mukaan Helsingin tuomiokapitulissa on tällä hetkellä valmistelussa joitakin kirkkoherrojen sinne lähettämiä tapauksia, joissa tilojen antamisesta samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen on kirkkoherran ja seurakuntaneuvoston välille syntynyt erimielisyyttä. Kyseinen Helsingin hallinto-oikeuteen päätynyt valitus ei ole kulkenut tuomiokapitulin kautta, koska kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto ovat olleet päätöksestään yksimielisiä.

Kuva Kallion kirkosta: Olli Seppälä

Lue myös:

Seurakuntien sateenkaaripareja koskevia tilaratkaisuja käsitellään nyt maallisissa oikeusistuimissa

Sateenkaariyhteisö närkästyi – Kallion seurakunta teki uuden päätöksen, avaa kirkot kaikille

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeli1500-luvulta peräisin olevan Pyhän Yrjön patsaan entisöinti meni pahasti pieleen Espanjassa
Seuraava artikkeliPiispa Peura vetosi Suviseurojen avajaisissa liikkeen puhujiin: Kannustakaa mukaan kirkon messuihin

Ei näytettäviä viestejä