1500-luvulta peräisin olevan Pyhän Yrjön patsaan entisöinti meni pahasti pieleen Espanjassa

San Miguelin kirkossa Estellan kaupungissa Pohjois-Espanjassa päätettiin entisöidä vuodelta 1500-peräisin oleva Pyhän Yrjön patsas, sillä puisen patsaan maali oli kulunut vuosien saatossa. Asiasta kertovat muun muassa Yle ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Käsittelyn jälkeen Pyhä Yrjö sai hailakan vaaleanpunaiset kasvot. Haarniskan ja hevosen väreistä puolestaan tuli kirkkaan harmaat ja punaiset.

The New York Times kertoo, että entisöityä patsasta on verrattu niin Tinttiin kuin muihinkin erilaisiin piirroshahmoihin.

Entisöintiä palkattiin tekemään käsityöopettaja. Työstä vastuussa ollut Karmacolor-ryhmä on poistanut entisöinnin vaiheista kuvaamansa videon ja koko sivunsa Facebookista, eikä vastaa enää sille soitettuihin puheluihin.

BBC kertoo uutistoimisto Efeä siteeraten, että seurakunnan pappi oli tilannut vain patsaan puhdistuksen eikä sen entisöintiä.

Estellan pormestari Koldo Leoz kertoo, että yritys on erikoistunut lapsille suunnattuun taiteeseen ja huonekalujen korjaamiseen. Hän kertoo, että entisöinnissä on käytetty vääränlaista maalia ja alkuperäinen maalikerros on saattanut kokonaan tuhoutua. Pormestari ei kuitenkaan usko, että yritys olisi tahallaan pilannut patsasta.

– He eivät selvästikään kohdelleet hyvin heidän hallussaan ollutta aarretta, Leoz sanoi The New York Timesin mukaan.

Paikalliset asukkaat, viranomaiset ja entisöinnin ammattilaiset ovat järkyttyneet tapauksesta. Myös Espanjan taiteensuojeluyhdistys on pöyristynyt patsaan kohtalosta ja sen mukaan entisöinnissä näkyy koulutuksen puute. Yhdistys harkitseekin oikeustoimia tapauksen johdosta.

Espanjassa on tärvelty kulttuuriperintöä myös vuonna 2012, kun vanhempi rouva yritti entisöidä ilman lupaa Jeesusta esittävän Ecce Homo -freskon.

Kuva: Zarateman / Wikimedia Commons / CC0 / Pyhän Yrjön patsas San Miguelin kirkossa ennen entisöintiä vuonna 2017.

Edellinen artikkeliLontoon suomalainen merimieskirkko mukaan Lontoon Pride-kulkueeseen – ”Tämä nousee ydinarvoistamme”
Seuraava artikkeliHallinto-oikeus hylkäsi valituksen – Kallion seurakunnan tiloissa saa vihkiä kaikki parit

Ei näytettäviä viestejä