Esikoislestadiolaisten oma ehtoollistilaisuus Helsinkiin

Esikoislestadiolaisen herätysliikkeen oma, maallikkojen toimittama ehtoollistilaisuus vietetään lauantaina 30. tammikuuta liikkeen omassa rukoushuoneessa Helsingin Puistolassa.

Herätysliikkeen helsinkiläisen maallikkosaarnaajan, sananpalvelija Tatu Helvilän mukaan Helsingissä toimivat kahdeksan sananpalvelijaa ovat sopineet asiasta yksimielisesti.

Myös Helsingissä taustalla on monien esikoislestadiolaisten kokemus siitä, että kirkko on väärällä tiellä.

– Meidän joukossamme toivottaisiin erityisesti evankelis-luterilaiselta kirkolta pitäytymistä Jumalan sanassa. Tämän tilanteen on aiheuttanut se, että me koemme, että kirkko on maallistunut ja siihen on tullut niin paljon sellaista, mitä Jumalan sana ei vahvista, Helvilä tiivistää.

Puistolan rukoushuoneessa vietettävä tilaisuus on esikoislestadiolaisten oma, mutta ehtoollispöytä on Helvilän mukaan avoin kenelle tahansa konfirmoidulle luterilaisen kirkon jäsenelle.

Monet piispat ovat ottaneet vastaavanlaisiin tilaisuuksiin kriittisesti kantaa. Helvilän mukaan Helsingin piispan Irja Askolan kanssa ei ole käyty keskusteluja.

Puistolan alue kuuluu Malmin seurakuntaan. Kirkkoherra Pertti Simola on tietoinen esikoislestadiolaisten aikeista seurakuntansa alueella.

– Jos kirkon jäsenet tällaista harjoittavat, he eivät pysy kirkon järjestyksen ja tunnustuksen piirissä. Mutta ei tälle asialle paikallisseurakunnan kannalta voi mitään tehdä, Simola sanoo.

Hän ei ole ollut yhteyksissä esikoislestadiolaisten paikalliseen johtoon.

– En ole käynyt saarnamiesten kanssa keskusteluja. Sen sijaan olen keskustellut niiden esikoislestadiolaisten kanssa, jotka eivät halua lähteä nyt valitulle linjalle.

Tatu Helvilä puolustaa Helsingissäkin nyt toteutettavaa, herätysliikkeen omaa ehtoollistilaisuutta.

– Olen vähän murheella lukenut kirjoituksia, joita tämän asian ympärillä on ollut. Niissä on paljon sellaista, mikä ei ole totta, Helvilä harmittelee.

Herätysliikkeessä ollaan Helvilän mielestä oikealla asialla.

– Me edustamme sitä uskoa ja Kristuksen kirkkoa, joka on jo apostolisella ajalla Jeesus perustanut. Henkilökohtaisesti en näe mitään estettä sille, ettei ehtoollisen vietto voisi tapahtua Jeesuksen opetuslapsien parissa.

Helvilä viittaa ensimmäiseen ehtoolliseen.

– Jeesus on asettanut ehtoollisen omien opetuslapsiensa keskuudessa. Silloin ei ollut mukana kirkon virkaa eikä kirkon pappeja. Jeesus on Jumalan poika ja hän on asettanut ehtoollisen, Tatu Helvilä sanoo.

Omien ehtoollisten lisäksi esikoislestadiolaisuudessa on tämän vuoden alussa otettu käyttöön myös omat, maallikkojen toimittamat kasteet. Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtajan Seppo Karhun mukaan näitä kasteita on ollut Pohjois-Karjalassa ja mahdollisesti Helsingissä.

Kuva Mikkelissä joulukuussa vietetystä esikoislestadiolaisten maallikkoehtoollisesta. Risto Hämäläinen.

Lue myös:

Esikoislestadiolaiset ottivat ehtoollisen omaan käyttöön

Häkkinen: Ei yhteistyötä sakramenttiseparatistien kanssa

Esikoislestadiolaiset maallikot kastavat nyt lapsia