Esikoislestadiolaiset maallikot kastavat nyt lapsia

Esikoislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä on nyt otettu käyttöön maallikkojen toimittamat kasteet.

Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtaja Seppo Karhu kertoo, että tällaisia kasteita on nyt tammikuussa ollut muutamia Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Suomessa.

Karhu tietää ainakin Kontiolahden yhdeksi tapahtumapaikkakunnaksi.

– Toinen paikkakunta saattaa olla Helsinki. Tiedän myös, että lähiaikoina näitä kasteita on tulossa jonkin verran lisää.

Kyse ei ole hätäkasteista.

Omien sananpalvelijoiden eli maallikkojen toimittamat kasteet on otettu Karhun mukaan käyttöön siksi, että "paine kasvaa". Hän korostaa, että nyt ei varsinaisesti ole kyse siitä, ettei kastamaan useimmilla paikkakunnilla löytyisi edelleen evankelis–luterilaisen kirkon miespuolisia pappejakin.

– Lapsia syntyy ja kasteille on kova tarve. Mutta erityisesti monet nuoremme haluavat itse, että kasteet toimittaa nyt joku liikkeemme oma maallikkotyöntekijä.

Karhu painottaa sitä, että päätös on toki aina nuoren perheen sisäinen asia. Lapsen vanhemmat ratkaisevat asian.

– Ne, jotka haluavat pyytää kastamaan seurakunnan miespappia, voivat niin edelleenkin tehdä.

Esikoislestadiolaisuuden piirissä ei ole mitään valtakunnallista päätöstä maallikkokasteiden käyttöön ottamisessa.

– Toimitaan samoin, kuin ehtoollisasiassa. Paikkakunnilla, joilla on siihen valmius, herätysliikkeen omat sananpalvelijat voivat kastaa. He sitten sopivat keskenään, kuka kasteen ottaa hoitaakseen.

Kirkon jäsenyys epäselvää

Yksi kysymysmerkki uudessa tilanteessa on Karhun mukaan kastettujen lasten kirkkoon liittäminen.

– Tällä hetkellä se on auki. Lähinnä piispojen suulla kirkko on viestittänyt meille eri keskusteluissa, että kirkonkirjoihin ei oteta maallikoiden kastamia lapsia, sellainen maallikkokaste ei kirkon mielestä ole pätevä.

Asia voi kuitenkin olla vivahteisempi.

– Me tiedämme, että kirkkoherralla on tällaisissa tapauksissa oikeus päättää, ottaako seurakunnan jäseneksi vai ei. Nämä lapsemme on kastettu vedellä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Silloin kaste on oikea, Seppo Karhu painottaa.

Kontiolahden kirkkoherra, lääninrovasti Jukka Reinikainen on ollut tietoinen esikoislestadiolaisten omista ehtoollistilaisuuksista, mutta maallikkokaste omalla paikkakunnalla on hänelle uusi tieto.

Ottaisiko hän seurakunnan jäseneksi esikoislestadiolaisen maallikon nyt käyttöön otetulla tavalla kastaman lapsen?

– Tällaiset esikoislestadiolaisten toimittamat kasteet olivat odotettavissa, mutta tässä vaiheessa en halua kommentoida tätä asiaa. Meillä on ensi viikolla Joensuun rovastikunnan kirkkoherrojen kokous, johon olemme pyytäneet piispa Jari Jolkkosen ohjeistusta asiassa, Jukka Reinikainen sanoo.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Esikoislestadiolaiset ottivat ehtoollisen omaan käyttöön

Häkkinen: Ei yhteistyötä sakramenttiseparatistien kanssa

Salmi: Joku Suomen piispoista voisi ehkä vierailla Jällivaarassa