Enon­kosken luostari­yhteisön toiminta lakkaa Ihama­niemessä – jatkuu uutena Via Silentii -yhteisönä Haminassa

Enonkosken luostariyhteisö on sijainnut vanhassa kansakoulussa Ihamaniemessä. Kuva: Jari Uimonen

Enonkosken evankelisluterilaisen luostariyhteisön tukiyhdistys on päättänyt vuosikokouksessaan lopettaa yhteisön toiminnan syksyn alkuun mennessä.

Enonkosken luostariyhteisö ehti toimia 28 vuoden ajan Ihamaniemen entisellä koululla. Se on palvellut paikallisesti ja valtakunnallisesti hengellistä elämää ja yhteisöllisyyden rakentamista. Luostarissa oli alkuvaiheessa vakituisia asukkaita, hetkittäin neljäkin, ja yksi heistä asui Ihamaniemessä 15 vuotta. Luostarissa on ollut pidempiaikainen asukas viimeksi toissa vuonna.

Enonkosken luostariyhteisön toiminnan lopettamisen taustalla on vastuunkantajien joukon väheneminen ja taloudellinen tulevaisuuden epävarmuus.

Luostarin toimintaa jatkaa Haminan Poitsilassa 1.5. perustettu Hiljaisuuden Ystävät ry:n alainen Via Silentii -yhteisö. Se siirtää toimintansa Ihamaniemeen kesän ajaksi.

Uuden luostariyhteisön perustajajäsenenä on Enonkosken luostarin esimiehenäkin toiminut Liperin seurakunnan kirkkoherra Jari Uimonen.

Uimonen kertoo, että Ihamaniemen vanha koulu on tarkoitus myydä syksyyn mennessä. Kiinteistön myynnistä saatavat tulot lahjoitetaan enonkoskelaisten toimijoiden hyväksi.

Toiminnan päätyttyä Enonkoskella toimitetaan messu, jonka yhteydessä luostariyhteisön pyhän Kolminaisuuden kappeli poistetaan sakraalikäytöstä. Kappelin esineistö ja luostarin kirjasto lahjoitetaan Haminaan uuden luostariyhteisön käyttöön.

Lue myös:

Vappuna vietetään Hiljaisen rukouksen luostari­yhteisössä Poitsilan kartanossa vihkiäis­messua

Enonkosken luostariyhteisön talous on vaikeuksissa – henkilöstö irtisanottu, suunnitelmissa virtuaaliyhteisö (2021)

Pauliina Kainulainen: "Toivon Enonkosken luostarin olevan tulisija, jonne voi tulla lämmittelemään" (2018)

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.

Antoisia lukuhetkiä!

Enonkosken luostariyhteisön toiminta lakkaa Ihamaniemessä – jatkuu uutena Via Silentii -yhteisönä Haminassa