Vappuna vietetään Hiljaisen rukouksen luostari­yhteisössä Poitsilan kartanossa vihkiäis­messua

Juha Tanska esittelee Poitsilan kartanoa Haminassa. Hiljaisen rukouksen luostariliike käyttää kartanoa. Kuvat: Johannes Wiehn. Jutussa käytetyt jatkuvilla oikeuksilla, loput sovittava kuvaajan kanssa.

Hiljaisen rukouksen luostariyhteisö Via Silentii toimii vapusta alkaen ympärivuotisesti. Haminassa Poitsilan kartanossa toimitetaan sunnuntaina vihkiäismessu, jossa läsnä ovat Haminan seurakunnan pappien ja luostariyhteisön vastuunkantajien lisäksi Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

– Tämä on iso juhla meille, kun saamme avata luostarin ovet, hankkeen koordinaattori Ari Kotisaari sanoo.

Ympärivuotisen toiminnan mahdollistaa joukko vapaaehtoisia, jotka on saatu rekrytoitua mukaan.

– Ajatuksena on, että nyt on olemassa paikka, jonne voi tulla ja vetäytyä pois arjesta päiväksi tai pidemmäksi ajaksi hiljentymään ja rukoilemaan.

Mitä on hiljainen rukous? Eikö silloin sanota mitään?

– Se on meditaatiota Jumalan edessä, Kotisaari tiivistää.

Elämä Poitsilan kartanon hiljaisen rukouksen luostariyhteisössä ei tarkoita täyshiljaisuutta kuin osan vuorokaudesta. Yhteisössä seurataan vaihtuvia rukousperinteitä, ja käytännöt vaihtelevat niiden mukaisesti.

Rukouskumppanit edustavat eri hiljaisen rukouksen muotoja

Hiljaisuuden ystävien yhteydessä toimiva yhteisö kuvaa Via Silentiä kotisivuillaan luostariyhteisöksi, jonne hiljaiset rukoilijat kokoontuvat rukouskumppanin ja hetkipalvelijan ohjauksessa elämään luostarielämää ja vahvistamaan Jumalan läsnäoloa kristityn matkallaan.

Hiljaisuutta ja rukousta kaipaavat voivat tulla luostariyhteisöön silloin, kun itselle sopii. Kartanossa eletään yksinkertaisen päivärytmin mukaan, ja siellä voi viettää muutaman päivän, viikon tai pidemmänkin aikaa. Paikalla on rukouskumppani, joka on jonkin hiljaisen rukouksen muodon harjoittaja.

Viitekehys on ekumeeninen. Hiljaisuutta voi yhteisön mukaan harjoittaa monin tavoin, esimerkiksi ignatiaanisen rukouksen, kristillisen meditaation, kristillisen joogan, rukouslaulujen tai Taize-hiljaisuuden avulla.

Hiljaisen luostariyhteisön päivään kuuluvat yhteiset hiljaisen rukouksen jaksot, hetkipalvelukset, parin tunnin työpalvelus sekä yhteinen keskustelutunti jakamista varten. Sunnuntaisin on yhteinen ehtoollinen.

­­***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHattulan kirkon seinä­maalauksista kertovalle romaanille Kiitos kirjasta -palkinto
Seuraava artikkeliKansallisen veteraani­päivän juhla­messua ja pää­­juhlaa vietetään Lappeen­rannassa

Ei näytettäviä viestejä