Eero Huovinen: ”Tarvitsemme sekä verotusta että kolehteja”

Vapaaehtoinen talkoohenki ei ole uusliberalismia, kirjoittaa Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen
Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Huovinen ottaa kantaa ajankohtaiseen keskusteluun, jonka pääministeri Juha Sipilä aloitti hallitusneuvotteluiden päätteeksi. Sipilä vetosi tiedotustilaisuudessa yhteiskunnan hyväosaisiin, kuten politiikan, kirkon ja elinkeinoelämän johtoon, kohtuuden puolesta.

– [Tämä on] vahva vetoomus siitä, että ne joilla ei ole työaikaa ja itse päättävät omista eduistaan nyt tekisivät henkilökohtaisen tupon, joka olisi pitkässä juoksussa miinusmerkkinen. Ja sillä tavalla antaisivat kohtuuden viestin tähän tilanteeseen, hän tarkensi myöhemmin vetoomustaan Iltalehdessä (28.5.).

Sipilän vetoomus on saanut osakseen paitsi kiitosta, myös kritiikkiä. Arkkipiispa Kari Mäkinen kertoi Ylelle olevansa valmis alentamaan palkkaansa, kun se tehdään verotuksen kautta. Porvoon piispa Björn Vikström totesi Kotimaa24:lle, että hallituksella oli omissa käsissään kaikki tarvittavat eväät saada aikaan se solidaarisuus, jota Sipilä nyt peräänkuuluttaa.

– Mutta kun hallitukselta ei löytynyt kanttia tehdä tätä, he vetoavat individualistisen uusliberalismin hengessä yksilöiden moraaliseen vastuuseen, Vikström sanoi.

Eero Huovinen muistuttaa omassa puheenvuorossaan, että luterilaisen uskon näkökulmasta yhteiskunnan on huolehdittava sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Oikeudenmukainen tulonjako toteutetaan verotuksen kautta.

Toisaalta Huovinen kirjoittaa, että verojen lisäksi yhteiskunnassa on arvostettu vapaaehtoista luopumista. Siitä esimerkiksi hän nostaa joka sunnuntai kannettavat kolehdit.

Huovisen mielestä on outoa, jos ”vapaaehtoinen talkoohenki leimataan uusliberalismiksi tai muuten annetaan ymmärtää, että se rapauttaisi yhteiskunnan vastuun.”

”Tarvitsemme sekä verotusta että kolehteja”, Huovinen päättää kirjoituksensa.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

”Kohtuuteen vetoaminen on paikallaan” – Piispat vastaavat Sipilälle

Piispat vastaavat Sipilälle: Köyhyyden poistaminen ei ole hyväntekeväisyyttä

Edellinen artikkeliPakolaisnuoret: Koulutus asetettava etusijalle katasrofissakin
Seuraava artikkeliLapsiasiavaltuutettu: Uskonnollisia yhteisöjä alettava valvoa

Ei näytettäviä viestejä