Arkkipiispa Welby kirkolliskokouksen avajaispuheessa: Englannin kirkolla on yhä vaikutusvaltaa

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby piti maanantaina Englannin kirkon kirkolliskokouksessa poikkeuksellisen painokkaan avajaispuheen. Siinä hän muun muassa liitti Brexit-päätöksen ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin valinnan nationalismin, populismin ja jopa fasismin virkoamiseen eri puolilla maailmaa. Puhetta lainasi muun muassa brittilehti The Guardian
.

– On tuhansia tapoja selittää Brexit-päätöstä tai presidentti Trumpin valintaa tai Hollannin Geert Wildersin ja Ranskan rouva Le Penin sekä monien muiden nationalististen, populististen tai jopa fasististen poliittisten suuntausten johtajien gallupmenestystä, arkkipiispa Welby sanoi avajaispuheessaan.

Welbyn mukaan ”globalisaation taloudellinen, marginalisoitumisen poliittinen ja postmodernin kulttuurinen vaikutus” ovat merkittäviä ilmiöitä uudessa poliittisessa maisemassa. Hänen mukaansa asioihin ei ole kuitenkaan yksinkertaisia selityksiä.

– Tästä kaikesta tulee aineistoa tuhansille väitöskirjoille, eikä yhteisymmärrykseen päästä 50 tulevan vuoden aikana. Me olemme kaiken keskellä emmekä näe määränpäätä tai tietä, jolla meidän on kuljettava.

Hänen mukaansa nyt on ”hetki kuvitella uudelleen Britannia, hetki, johon sisältyy mahdollisuuksia, kun siihen sisältyy kovaa työtä ja voimakasta vääntöä”.

– Tämä on haasteiden aikaa, mutta tämän haasteen kansakunta voi päihittää oikeilla toimilla, arvoilla, kulttuurilla ja hengellä. Tämä voisi olla aika, jolloin vapaudumme ja määritämme tulevaisuutemme, tai tämä voi olla aika, jossa nykyiset ongelmat vievät kansakunnaltamme tulevaisuuden ja määrittävät meitä.

Welby painotti myös, että Englannin kirkolla on yhä merkittävää vaikutusvaltaa. Sen edustajia istuu parlamentissa, se osallistuu koulutukseen ja ylipäänsä ihmisten elämään sekä kansakunnan julkiseen elämään. Hänen mukaansa kirkolla on läsnäolon perinne, joka velvoittaa sitä olemaan apuna ja tukena niin ilossa kuin surussa.

– Meidän on syytä hahmotella maamme uudestaan, mutta me emme voi sanella, vaan meidän on osallistuttava. Osallistuminen tarkoittaa läsnäoloa, joka on kuuntelevaa, myötätuntoista ja sovittelevaa, ei öykkäröivää ja itseriittoista. Julkisessa puheessa käytetty kieli on nykyään syvästi jakautunutta ja voi vielä pahentua entisestään. Meidän voimamme löytyy vain epäitsekkäästä palvelemisesta ja rististä.

Englannin kirkon nelipäiväisen kirkolliskokouksen alkua sävyttivät keskustelut seksuaalisuudesta. Kirkolliskokouksessa odotetaan puhuttavan painokkaasti myös Britannian hallituksen haluttomuudesta ottaa vastaa turvapaikanhakijalapsia ja presidentti Trumpin pyrkimyksistä kieltää monien muslimienemmistöisten maiden kansalaisten maahanpääsy.

Kuva: Britannian ulkoministeriö. Canterburyn arkkipiispa Justin Welby vuonna 2015.

Lue myös:

Canterburyn arkkipiispa kampanjoi modernia orjuutta vastaan – mukana patriarkka Bartolomeus I

Englannin kirkon piispat selonteossaan: Avioliitto on vain miehen ja naisen välinen

Englannin kirkon piispa kertoi julkisesti homoseksuaalisuudestaan

Edellinen artikkeli”Tikkurilan uudesta kirkosta tulee rauhoittumisen paikka myrskyn silmässä”
Seuraava artikkeliYle: Katolisten vihkimisten määrä Espanjassa romahtanut

Ei näytettäviä viestejä