Englannin kirkon piispat selonteossaan: Avioliitto on vain miehen ja naisen välinen

Englannin kirkon piispat ovat kahden vuoden keskustelujen jälkeen päätyneet siihen, että avioliitto on vain miehen ja naisen välinen. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian
.

Avioliittokysymys on hiertänyt kirkon jäsenistön välejä vuosikymmeniä. Piispat päätyivät vahvistamaan selonteossaan opetuksen siitä, että avioliitto on elämänmittainen liitto, jonka solmijat ovat mies ja nainen.

Selonteon mukaan kirkkolakia ja ohjeita pitäisi tulkita niin, että se turvaisi ”suurimman mahdollisen vapauden” sateenkaaripareille ilman muutoksia itse oppiin. Tämä tuo hieman liikkumavaraa joissakin tapauksissa, The Guardian arvioi.

Lehden mukaan piispat ovat tavanneet neljä kertaa viime heinäkuun jälkeen, jolloin kaksi vuotta kestäneet ”jaetut keskustelut” seksuaalisuudesta päättyivät. Selonteosta keskustellaan kirkolliskokouksessa helmikuussa, mutta siitä ei äänestetä.

Selonteko suosittaa, että jokaisen ordinaatiota tai piispaksi vihkimistä tavoittelevan olisi mietittävä elämäntyyliään seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Nykyään homoseksuaalien papiksi vihittävien ja papiston odotetaan sitoutuvan selibaattiin, vaikka he olisivat pitkäaikaisissa parisuhteissa.

Piispojen mukaan kirkon täytyy katua menneisyydessä ilmenneitä homofobisia asenteitaan ja taistella homofobiaa vastaan.

Selonteossa todetaan, että kirkon olisi selkeytettävä nykyistä käytäntöään vapaamuotoisesta rukouksesta samaa sukupuolta olevien parien rekisteröityjen parisuhteiden tai avioliittojen puolesta. Siinä ei ehdoteta, että kirkon pitäisi siunata kyseiset liitot.

Englannin kirkon mukaan selonteko kuvastaa sitä, että piispat ovat päätyneet selonteon päätelmiin yhteisymmärryksessä eivätkä yksimielisyytensä takia. Piispat myös painottavat, että selonteko on pikemminkin osa pitkää keskustelua kuin piste sille.

Norwichin piispa Graham James sanoi The Guardianille selonteon julkistamisen yhteydessä, että piispat toivovat selonteon sävyn ja tyylilajin helpottavan sen ymmärtämistä. Joillekuille se on silti vaikeaa luettavaa, James toteaa.

– Tämä ei ole viimeinen sana tästä aiheesta. Kirkon sisällä ja piispakunnassa on hyvin erilaisia näkökulmia samaa sukupuolta olevista pareista. Mielipide-erot perustuvat lähinnä siihen, että tulkitsemme Raamattua eri tavoin, James sanoi.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Englannin kirkon piispa kertoi julkisesti homoseksuaalisuudestaan

Edellinen artikkeliLiitot ajavat työaikaa kaikille kirkon työntekijöille – ”Alimitoitettu korvaus juhlapyhistä”
Seuraava artikkeliVasta murto-osa Kreikassa olevista pakolaislapsista on päässyt kouluun

Ei näytettäviä viestejä