Arkki­piispa sai 60-vuotis­lahjaksi rukous­kirjan – 130 kirjoittajan joukossa on paavi Franciscus

Teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti luovutti Tapio Luomalle Pyhä rakas Jumala -nimisen rukouskirjan Turun tuomiokirkon sakastissa. Kuvassa myös Merenlahden kanssa kirjan toimittaneet Kaisa Kariranta (vas.) ja Kati Pirttimaa. Kuva: Timo Jakonen

Arkkipiispa Tapio Luoman 60-vuotispäivän kunniaksi on valmistunut juhlakirja Pyhä rakas Jumala. 350-sivuiseen rukouskirjaan on koottu rukouksia eri alojen ihmisiltä, joilla kaikilla on jonkinlainen yhteys 60 vuotta 15.6. täyttävään arkkipiispaan.

Kirja luovutettiin Luomalle juuri ennen messun alkua sunnuntaiaamuna 12.6. Turun tuomiokirkossa. Luoma toimitti messun, ja sen jälkeen Tuomiokirkkotorilla juotiin kaikille avoimet syntymäpäiväkahvit.

Arkkipiispa ei tiennyt kirjahankkeesta mitään ja oli siitä otettu. 130 kirjoittajan joukossa on myös paavi Franciscuksen kirjoittama rukous Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispalle.

– Onhan se uskomattoman hieno asia jo ajatuksena, että itse paavi on tervehdyksensä laittanut, Tapio Luoma sanoi sunnuntaina.

Hän kommentoi juhlakirjaa kirkkokahvien lomassa ennen kuin oli ehtinyt vielä tutustua kirjan sisältöön.

Paavi Franciscuksen rukouksessa sanotaan muun muassa näin:

"Anna meidän yhdessä kaikkien kastettujen kanssa palata yhä uudelleen sinun luoksesi. Anna meille anteeksi, missä olemme tehneet syntiä totuutta ja rakkautta vastaan. Voita kristittyjen hajaannus ja tee meistä uskottavia todistajia ykseydestä sinussa, jotta maailma löytää uskon. Vahvista meitä, kun palvelemme apuamme tarvitsevaa lähimmäistä. Anna meidän herkästi kuulla, mikä on tehtävämme tässä ajassa."

Kirjan esittelyssä todetaan, että osa kirjoittajista rukoilee työkseen, toisille yksinkertainen mietelmä on tapa sanoittaa sydämen kaipausta kohti jotain suurempaa.

"Joukossa on eri alojen ammatti-, tapa- ja satunnaisrukoilijoita piispoista poliitikkoihin, kotioloista keikkalavoille, kevätkylvöiltä talviseen aamuruuhkaan."

Lähes jokaisen rukouksen kirjoittaja kertoo kirjassa myös henkilökohtaisen muiston kohtaamisestaan tai yhteistyöstään Tapio Luoman kanssa. Mukana on myös Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä.

Eri kirkkoja edustavat muun muassa Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Anne Burghardt Virosta, Kiinan kristillisen neuvoston presidentti Wu Wei, patriarkka Bartolomeos ja Unkarin evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa Tamas Fabiny.

Teoksen ovat toimittaneet tietokirjailija, seurakuntapastori Kaisa Kariranta, arkkipiispan teologinen erityisavustaja Petri Merenlahti ja Helsingin Tuomasyhteisön toiminnanjohtaja Kati Pirttimaa. Kirjan on kustantanut Kirjapaja.

Lue myös:

Arkki­piispa Tapio Luomasta klassinen muoto­kuva – "Halusin korostaa elämän suuria linjoja", sanoo taiteilija

"Kirkon tehtävä on sitoutua omaan aikaansa" – Arkki­piispa Tapio Luoma täyttää 60 vuotta

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Arkkipiispa sai 60-vuotislahjaksi rukouskirjan – 130 kirjoittajan joukossa on paavi Franciscus