Antisemitismi nousee Euroopassa

Vainojen uhrien muistopäivän johdosta on eri puolilla Eurooppaa muistutettu siitä, että juutalaisvastaisuus nostaa maanosassa jälleen päätään.


The Jerusalem Postin
mukaan uhka Euroopan juutalaisyhteisöjä kohtaan ei enää tule vain äärioikeistosta tai uusnatseista, vaan myös maanosan kasvavan islamilaisen väestönosan keskuudessa esiintyy paljon antisemitismiä.

Eurooppaan tällä hetkellä suuntautuvassa kansainvaelluksessa on mukana Lähi-idän ja Aasian muslimimaista tulevia ihmisiä, joista monet ovat jo kasvatuksessaan imeneet itseensä juutalais- ja Israelin-vastaisia asenteita.

Asiaan on hiljattain kiinnittänyt huomiota myös Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka mukaan antisemitismiä vastaan ”on taisteltava ilman kompromisseja”. Asiasta kertoo

Deutsche Welle

. Merkelin mukaan esimerkiksi kouluissa on tartuttava juutalaisvastaisiin ilmiöihin. Myös internetissä olevaan vihapuheeseen on puututtava.

Saksassa on viime kuukausien aikana ollut useita tilanteita, joissa muslimisiirtolaisia vastaanottokeskuksissa auttamassa olleita juutalaisia päin on syljetty tai heitä on pahoinpidelty heidän juutalaisuutensa vuoksi, kertoo
The Jerusalem Post

.

Saksan juutalaisten keskuudessa ollaan nykyisin entistä varovaisempia. Niinpä monet juutalaiset miehet esimerkiksi välttävät juutalaisten tunnuksien kuten kipa-päähineen käyttöä julkisesti.

Liittokansleri Merkel osallistui alkuviikosta Saksan historian museossa Berliinissä avattuun, holokaustin muistoa vaalivaan näyttelyyn. Näyttelyn esineistö on lainassa Jerusalemin Yad Vashem -instituutista.

Merkel korosti näyttelyn avajaisissa, että myös nuoria polvia pitäisi muistuttaa juutalaisten suuresta panoksesta ja saavutuksista Saksan kulttuurissa, tieteessä ja talouselämässä.

Myös Suomessa kansanedustaja Peter Östman (kd) on tiedotteessaan muistuttanut siitä, että juutalaisten tilanne Euroopassa on uhattuna:

– Viimeisen vuoden aikana lähes 27 000 juutalaista muutti Euroopasta, Venäjältä ja Ukrainalta Israeliin. Ihmiset valitsivat uuden elämän aloittamisen maassa, jota ympäröivät terroristiryhmittymät ja vihollismieliset valtiot. He muuttivat maahan, jossa on terrori-iskuja tasaisin väliajoin. Tämä kertoo aika paljon siitä, kuinka vaikeaksi tilanne on muuttunut monelle Euroopan juutalaiselle.

– Poliisit ja sotilaat juutalaisten koulujen ja synagogien ulkopuolella ovat estämässä akuuttia uhkaa, mutta se ei ole pitkän aikaväline ratkaisu Euroopan juutalaisten vaikeaan tilanteeseen. Tärkeää on, että yhteiskunta ei hyväksy tai yritä selittää antisemitistisiä käsityksiä tai viharikoksia tekijöiden taustalla.

– Jokainen sukupolvi on vastuussa omasta ajastaan. Myös me poliitikot olemme vastuussa siitä mitä tapahtuu nyt ja miten osaamme tunnistaa aikamme ilmiöt. Meidän velvollisuutemme on pitää huoli siitä, että historia ei unohdu eikä toistu, Östman toteaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Tänään on Vainojen uhrien muistopäivä

Edellinen artikkeliKatsomusaloite tuskin etenee eduskuntaan
Seuraava artikkeliNuoret turvapaikanhakijat viihtyivät kauhan varressa

Ei näytettäviä viestejä