Alvar Aallon suunnittelemasta kirkosta tuli seurakunnalle taloudellinen taakka

Imatran seurakunnassa tuskaillaan Alvar Aallon suunnitteleman Kolmen Ristin Kirkon kohtaloa. Kirkko on suljettu ja sen remontti on kesken, mutta lisärahoitusta ei löydy. Kirkkohallitus ei myöntänyt kirkolle remonttiavustusta enää tulevaksi vuodeksi.

– Ongelmana on, että seurakunnalla on kolme kirkkoa. Tulot eivät riitä kirkkojen ja muiden toimitilojen ylläpitoon, sanoo Imatran seurakunnan kirkkoherra Arto Marttinen.

Marttisen mukaan Kolmen Ristin Kirkon ongelmia ovat ennen kaikkea suunnitteluajankohtaan liittyneet ratkaisut, syrjäinen sijainti sekä rakentamien ongelmat, joiden seurauksena kirkossa todettiin home- ja kosteusvaurioita. Niiden vuoksi kirkko on ollut poissa seurakuntakäytöstä.

– Olemme suunnitelleet remonttia hyvässä hengessä Museoviraston ja Alvar Aalto -säätiön kanssa. Kaikki haluavat kirkosta toimivan, esimerkiksi rännejä voidaan nyt leventää, Marttinen sanoo.

Remontin budjettiarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa. Tähän Kirkkohallituksesta on saatu 238 000 euroa, ja lisäksi seurakunta on käyttänyt noin 460 000 euroa omia varojaan. Loppurahoitus on yhä avoinna.

– Omin voimin emme pysty remonttia viemään loppuun, se on mission impossible, mahdoton tehtävä. Katseet kääntyvät ulkopuoliseen rahoitukseen ja valtion suuntaan, sanoo Imatran seurakunnan talousjohtaja Pasi Tiimo.

Kolmen Ristin Kirkko on matkailijoiden ja turistiryhmien suosiossa, mutta Tiimon mukaan seurakunnassa ei ole harkittu pääsymaksua kirkkoon.

– Kävijämäärät ovat kuitenkin niin pienet, että pelkillä pääsymaksuilla ei tällaisia remontteja voida rahoittaa.

Kolmen Ristin Kirkko tunnetaan myös nimellä Vuoksenniskan kirkko. Se valmistui 1957 ja vihittiin kirkoksi 1958. Kirkossa on 103 ikkunaa, joista vain kaksi on samankokoisia.

Kuva: Ari Ylähollo

Lue myös:

Alvar Aallon ensimmäinen kirkko remontoidaan

Seurakuntien rakennuksiin kuusi miljoonaa valtiolta ja kirkolta – lue, mihin menivät isoimmat potit

Edellinen artikkeliHS: Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa eutanasiaa parantumattomasti sairaille
Seuraava artikkeliUusi käänne Utsjoen ja Inarin seurakuntaliitoksessa – yhtymän mahdollisuus yllätti Ylä-Lapin

Ei näytettäviä viestejä