Uusi käänne Utsjoen ja Inarin seurakuntaliitoksessa – yhtymän mahdollisuus yllätti Ylä-Lapin

Monille Utsjoen ja Inarin seurakuntalaisille on tullut yllätyksenä, että seurakuntaliitos ei olekaan ainoa vaihtoehto ratkaista Suomen ainoan saamelaisenemmistöisen Utsjoen seurakunnan ylitsepääsemättömät talousvaikeudet. Mahdollisuutena olisi myös perustaa Ylä-Lapin seurakuntayhtymä.

– Ihmiset eivät tunne täällä yhtymämallia. Osa on yllättynyt, että se olisi mahdollinen toteuttaa kevyesti myös pienissä maaseutuvaltaisissa seurakunnissa. Minulta kysellään nyt, miksi molemmat mallit eivät ole olleet esillä jo aikaisemmin, kertoo rovasti Juha Muilu. Hän toimii Inarin ja Utsjoen seurakuntien seurakuntajaon muutosta valmistelevana selvitysmiehenä.

Sekä Inarin että Utsjoen kirkkovaltuustot ovat esittäneet Oulun tuomiokapitulille seurakuntaliitosta, jossa Utsjoesta tulisi Inarin kappeliseurakunta.

– Minun tehtäväni selvitysmiehenä on nyt kertoa molemmista vaihtoehdoista sekä molempien seurakuntien luottamushenkilöille että muille seurakuntalaisille.

Jos molemmat seurakunnat ovat tyytyväisiä alkuperäiseen seurakuntaliitosesitykseen, sillä edetään. Jos vain toinen seurakunta haluaa tehdä uuden päätöksen ja toivoo yhtymämallia, edetään silti ensimmäisen päätöksen mukaisesti. Mikäli molemmat seurakunnat haluavat vaihtaa yhtymämalliin, valmistellaan seurakuntajaon muutos siltä pohjalta.

Muilu aikoo pysyä alkuperäisessä aikataulussa ja saada esityksensä valmiiksi tuomiokapitulille kesäkuun alkuun mennessä.

Saamelaiskäräjien kanssa asiasta käydään virallinen neuvottelu 19.5. Siihen mennessä pitäisi olla selvillä, kumpaa mallia kumpikin seurakunta lopulta haluaa edistettäväksi.

Miten sitten on mahdollista, että seurakuntayhtymän mahdollisuus on tullut suurelle osalle pohjoisen seurakuntalaisista yllätyksenä?

Muilun mukaan käsitys seurakuntayhtymästä on saattanut olla sellainen, että yhtymän työntekijät muuttavat yhteiseen kivitaloon, josta määräilevät seurakuntia kalliin ja byrokraattisen järjestelmän välityksellä.

– Nykyaikainen yhtymä voidaan kuitenkin toteuttaa myös kevyesti ja hajautetusti niin, että ihmiset jatkavat työtä entisissä työpaikoissaan ja yhtymällä on vain yhteinen kukkaro, josta rahat jaetaan sovitusti.

Vappuviikonloppuna järjestettävässä seminaarissa Utsjoen ja Inarin kirkkoneuvostot vertailevat Muilun johdolla kahden eri mallin vahvuuksia ja heikkouksia ja keskustelevat niistä.

– Olen luonnostellut eteenpäin sopimuksia, jotka kumpaankin vaihtoehtoon liittyisivät.

Muilulle selvitysmiehen tehtävä on mielenkiintoinen. Siinä on kyse lukuisille seurakunnille tutusta prosessista, koska seurakuntarakenne on ollut ja tulee olemaan isossa murroksessa Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Toisaalta saamelaiskysymys tuo Utsjoen tapaukseen selkeän erityispiirteen. Muilun mukaan oma seurakunta on kaikille tärkeä ja ensisijaisesti haluttaisiin pitäytyä entisessä tutussa järjestelmässä. Kun se ei ole mahdollista, etsitään selvitysmiehen johdolla vähiten huonoa uutta ratkaisua.

”Utsjokelaisten ajatukset ovat aika jäätävää luettavaa”

Utsjoen seurakunnan määräaikainen kirkkoherra Päivi Aikasalo on kirjoittanut muistioita siitä, mitä seurakuntalaiset ajattelevat seurakuntarakenteen muutoksesta.

– Ne ovat aika jäätävää luettavaa. Ihmisillä on paha mieli. Vaikka talousvaikeudet ovat olleet jollain tavoin tiedossa, täällä on ajateltu, että tästä vielä selvittäisiin.

Aikasalon mukaan ajatus seurakuntayhtymästä on utsjokelaisten näkökulmasta parempi kuin seurakuntaliitos. Yhtymämallissa säilyisivät seurakunnan nimi ja oma kirkkoherra.

– Tilanne on hankala, mutta luottavaisuuttakin vielä on. Prosessi on ollut ihmisille kaikkinensa niin vaikea, että jos jotakin voidaan säilyttää, sitä tervehditään ilolla.

Aikasalon mukaan tavoitteena on, että Utsjoen seurakunnan toimintaan jäisi rahaa ja se voitaisiin tavalla tai toisella turvata.

– Tämä on selkeästi myös selvitysmiehen tavoite. Tässä tarvitaan kristillistä rakkautta. Inarin seurakunta joutuu joka tapauksessa osittain maksumieheksi, joten Utsjoella toivotaan nyt, että sielläkin oltaisiin valmiita yhtymämalliin.

Kuva: Päivi Aikasalo. Utsjoen seurakunnan Karigasniemen kappeli.

Päivitetty 25.4. kello 14.39: Artikkeliin lisätty Päivi Aikasalon kommentit.

Lue myös:

Utsjoen seurakunnassa talouskatastrofi: Pyytää päästä Inarin kappeliseurakunnaksi

Utsjoen seurakunta huutokauppaa alttaripöydän – Mahdolliset tulot eivät pelasta mitään

Saamelaiskäräjät puuttui asiaan – Utsjoen seurakunnan liitos Inariin seisahtui

Inarin seurakunta hyväksyy Utsjoen liittämisen kappeliseurakunnakseen

Saamelaiskäräjien huoli Utsjoen seurakuntaliitoksesta: ”Heikentääkö entisestään saamen kielten asemaa?”

Seurakuntaliitos vai ei? – Seuraavaksi selvitysmies tapaa Utsjoen ja Inarin seurakuntalaisia

Edellinen artikkeliAlvar Aallon suunnittelemasta kirkosta tuli seurakunnalle taloudellinen taakka
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä