Alvar Aallon ensimmäinen kirkko remontoidaan

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemista kirkoista ensimmäisessä, vuonna 1929 valmistuneessa Muuramen kirkossa, alkaa yli kolmen miljoonan euron remontti.

Muuramen seurakunnan kirkkoherra, lääninrovasti Simo Lampela kertoo, että pääosin kunnostus rahoitetaan seurakunnan säästöillä. Kassassa on vähän yli 2 miljoonaa. Puoli miljoonaa saadaan myymällä muun muassa asunto-osakkeita, tontteja ja metsää. Loput remontista katetaan lainalla.

Urakkasopimukset on allekirjoitettu tänään tiistaina. Työmaa perustetaan mahdollisimman nopeasti. Rakennuksen remontin on määrä olla valmis toukokuun lopussa 2016 ja piha-alueen heinäkuun lopussa. Kirkko salaojitetaan ja pihalle tehdään uudet parkkipaikat.

Kirkkotilassa olevat olennaiset virheet ovat alun perin rakennukseen tehtyjä virheitä. Koska esimerkiksi yläpohjassa ei ole höyrysulkua, kovalla pakkasella kirkko on toiminut suorastaan hormin tavoin. Lämpö on virrannut yläpohjasta ulos.

– Mitä kovempi talvipakkanen, sitä enempi on lämmitetty ulkoilmaa, Lampela kuvaa.

Kirkon remontin suunnittelija on ARK-Kantonen. Arkkitehti Tuija Ilves on aiemmin ollut toteuttamassa muun muassa Jyväskylän kaupungintalon peruskorjausta.

Muuramen seurakunnan nettisivuilla kerrotaan, miten Muuramen kirkko oli siirtymävaiheen työ Aallon tuotannossa. Tämä työ oli välivaihe kehityksessä, jonka kautta Aalto siirtyi klassisismista funktionalismiin. Muuramen kirkossa näkyvät Aallon Italiaan tekemän matkan vaikutteet. Hän matkusti Italiaan häämatkalle vuonna 1924.

– Tämä on italialaisen vaiheen työ selvästi. Aalto itsekin kuvitteli kirjoitelmissaan sen, että se on niin kuin kirkko Toscanan kukkuloilla, mutta täällä ne Toscanan kukkulat pukkaavat koivua ja mäntyä, Simo Lampela toteaa.

Kuva: Muuramen seurakunta/Muuramen kirkko -sivut Facebookissa

Edellinen artikkeliSuomenmaa: Kirkkoherralla iso vaalibudjetti
Seuraava artikkeliKipalle pyyhkeitä Kirkonkellarin kyselyssä

Ei näytettäviä viestejä