22-vuotias Patrick Tiainen perusti oman kirkkokunnan

Kokkolalainen Patrick Tiainen, 22, tuli uskoon luterilaisella riparilla, päätyi lukion jälkeen pastorikoulutukseen Keniaan ja perusti Suomessa uuden, uskonnolliseksi yhdyskunnaksi rekisteröidyn uuskarismaattisen Uskon sana - seurakunnan parikymppisenä. Mitä seuraavaksi?

– Meillä Uskon sana -seurakunnan jäsenillä on motto, joka yhdistää meidät. Se on: Suomi Jeesukselle! Vaikka olen perustanut ikään kuin uuden kirkkokunnan, niin oikeasti olemassa on vain yksi Kristuksen kirkko. Raja-aitoja on revittävä alas, hengellinen läpimurto maassamme vaatii sitä, Tiainen sanoo Kotimaa24:lle.

Tiainen syntyi vuonna 1993 tavalliseen luterilaiseen, kaksikieliseen perheeseen. Isä on lihamestari ja äiti lastentarhanopettaja. Perhe kävi kirkossa ehkä pari kertaa vuodessa.

– Emme olleet erityisen uskovaisia. Minussa oli kuitenkin jo hyvin nuorena syviä elämän kysymyksiä, joihin halusin vastauksia. Rippileirille lähdin ennakkoluuloisena. Ajattelin, ettei se ole minua varten. Toisin kävi. Heti kun tulin rippileiripaikkaan, tajusin, että Jumala puhuu minulle. Se oli vielä epäselvää huminaa, mutta ymmärsin että minun on pakko saada selville, kuka minulle puhuu ja mitä.

Patrick Tiainen heräsi rippileirillä aamuisin varhain ennen muita, istui rantakivillä ja selvitteli ajatuksiaan.

– Sitten tajusin, että olen rakastettu juuri tällaisena ja Jumala on isäni. Tajuntani räjähti ja sydämeni avautui.

… 

Näiden kokemusten jälkeen elämä jatkui tavalliseen tapaan, joskin Patrick rukoili jatkuvasti Jumalalta johdatusta. Vuonna 2012 hän päätyi kansainvälisyyskasvatuksen projektin myötä lukiokavereittensa kanssa kouluretkelle Keniaan.

– Varsin pian reissusta palattuani tajusin, että minun on tarkoitus mennä sinne takaisin, seuraavalla kerralla Jumalan valtakunnan työhön. Suoritin lukion ja varusmiespalveluksen ja sitten lähdin. Olin ensimmäinen valkoihoinen opiskelija paikallisessa raamattukoulussa. Tein harjoitteluja erilaisissa kylissä tiettömien taipaleitten takana ja tapahtui valtavia asioita, Tiainen kertoo.

Toisaalta Tiainen kohtasi myös vaikeuksia. Kenian maaseudulla noitatohtorit uhkailivat häntä tappamisella, voodoolla ja elävältä hautaamisella.

– Ymmärsin, että jos lähden Suomessa jatkamaan tätä työtä jonkun olemassa olevan kirkkokunnan suojissa, niin se pirstoisi heidän omaa työtään ja tämä uusi työ valuisi hukkaan. Niinpä perustin oman kirkon. Se on täysin itsenäinen uskonnollinen yhdyskunta, mutta käytännössä olemme samaa porukkaa niiden kenialaisten kanssa, joilta oppini sain.

… 

Kokkolassa sijaitsevalla Uskon sana -seurakunnalla eli Word of Faith Church Finlandilla on noin 100 rekisteröitynyttä jäsentä ja toiminnassa on aktiivisesti mukana 150 ihmistä. Seurakuntaa johtaa yhdessä pastori Patrick Tiaisen kanssa kymmenen hengen johtajisto, jossa on mukana sekä naisia että miehiä. Jokaisella johtajiston jäsenellä on oma tiiminsä, joka vastaa jostakin osasta seurakunnan toimintaa.

Toimintaa seurakunnassa on viikon jokaisena päivänä. Maanantaisin on varhain aamulla ja illalla töiden jälkeen rukouskokoukset. Tiistaisin lauletaan kuorossa. Keskiviikkoisin kodeissa kokoontuu sekä suomen- että ruotsinkielisiä pienryhmiä. Torstaisin on raamattutunti molemmilla kielillä. Perjantaina on nuorten ilta, lauantaisin evankelioidaan kaduilla ja sunnuntaisin vietetään jumalanpalvelusta.

Seurakunta haluaa sitoutua kaikessa Raamatun sanaan. Siellä on voimassa uskovien kaste.

Kaikki eivät ole olleet ihastuneita Tiaisen toimintaan. Hän on saanut myös jyrkkää ja tuomitsevaa palautetta, uhkailuja sekä jonkinlaisen hihhulin maineen. Uskon sana -seurakunnan kokouksissa saa ylistää myös hyppien ja käsiä kohottaen.

– Toimintamme ei ole henkilökeskeistä eikä jäsenyys seurakunnassamme maksa mitään. Olennaista on näkymme Suomen voittamisesta Jeesukselle. Kaipaan paluuta kristillisen kirkon alkujuurille, Tiainen sanoo.

… 

Kuva: WOF Media/Seemi Peltoniemi