Arkkipiispan EU-tapaaminen: Uskonnot mukaan eurooppalaiseen projektiin

Arkkipiispa Kari Mäkinen osallistui tiistaina Brysselissä järjestettyyn uskonnollisten johtajien tapaamiseen. Euroopan komission puheenjohtajan Manuel Barroson isännöimään korkean tason tapaamiseen oli kutsuttu 19 uskonnollista johtajaa eri puolilta Eurooppaa.

Barroso on isännöinyt tapaamista vuosittain, mutta Mäkinen oli mukana ensimmäistä kertaa.

– Tapaamisen todella laajana teemana oli Euroopan tulevaisuus, eurovaalit, naapurisuhteet ja talouskriisin sosiaaliset vaikutukset. Oli kuitenkin mielenkiintoista huomata, että kaikkien puheenvuorot olivat hyvin fokusoituneita samankaltaisiin asioihin, kertoo arkkipiispan kanssa tapaamiseen osallistunut Kirkkohallituksen EU-lakimies Lena Kumlin.

Kumlinin mukaan tapaamisessa oltiin yhtä mieltä siitä, että seuraavan viiden vuoden toimikauden aikana pitäisi saada palautettua ihmisten luottamus Eurooppaan. Keskusteluun nousi myös se, miten kirkot ja uskonnolliset yhteisöt voivat tähän vaikuttaa.

– Keskusteluissa katsottiin, että kirkot voivat pitää esillä eurooppalaisen identiteetin ja yhteisen arvopohjan merkitystä puuttumatta poliittiseen päätöksentekoon. Kaikki pitivät yhteisten arvojen puolustamista tärkeänä etenkin eurovaalien alhaisen äänestysprosentin ja populististen ja kansallismielisten ryhmittymien valossa, Kumlin sanoo.

Arkkipiispa Kari Mäkinen nosti omassa puheenvuorossaan esiin sen, että jos uskontojen toivotaan osallistuvan eurooppalaiseen projektiin, uskontojen pitää saada näkyä, toimia ja vaikuttaa julkisessa tilassa sekä kansallisesti että Euroopan tasolla. Mäkisen mukaan Euroopan kertomus ei voi olla EU-instituutioiden kertomus, vaan sen tulee olla EU-kansalaisten osallisuuteen tähtäävä kertomus.

Lena Kumlinin mukaan tapaaminen oli antoisa ja symbolisesti merkittävä. Tapaamisen konkreettinen tuotos oli yksimielinen kannanotto kuolemaan tuomitun sudanilaisen Meriam Ibrahimin puolesta.

Arkkipiispa Mäkinen ja muut uskontojohtajat toivoivat, että korkean tason tapaamiset jatkuvat myös seuraavan Euroopan komission puheenjohtajan toimikaudella.

Kuvassa Euroopan parlamentin varapuhemies László Surján, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, arkkipiispa Kari Mäkinen ja Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

Kuva: Lieven Creemers / EU

Lue myös: Arkkipiispa osallistuu Barroson isännöimään korkean tason EU-tapaamiseen

Euroopan uskonnolliset johtajat vaativat Ibrahimin vapautusta – mukana myös arkkipiispa Mäkinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkiatri julistaa lomarauhan Kerimäellä
Seuraava artikkeliMatti Repo: Lähetysseura ei ole jakautunut

Ei näytettäviä viestejä