Arkkiatri julistaa lomarauhan Kerimäellä

Kerimäellä julistetaan valtakunnallinen lomarauha tulevana lauantaina jo kuudennen kerran. Tänä vuonna lomarauhan julistaa arkkiatri Risto Pelkonen maailman suurimman puukirkon ovelta.

Tilaisuus alkaa hieman ennen puoltapäivää kirkonkellojen soitolla. Sen jälkeen lauletaan Suvivirren kolme säkeistöä ja kuullaan kaupungin ja seurakunnan lyhyet tervehdykset. Arkkiatrin lukeman lomarauhan julistuksen jälkeen tilaisuus päättyy Maamme-lauluun.

Lomarauhan julistamistilaisuus sai alkunsa vuonna 2009. Julistajaksi kutsutaan vuosittain kirkon, kulttuurielämän tai julkishallinnon vaikuttaja. Aiemmin julistuksen on antanut muun muassa emeritusarkkipiispa Jukka Paarma.

Arkkiatri Pelkonen pitää lomarauhan julistamista oivallisena ideana, jonka sanomana on se viisas aate, ettei lomaa pidä pakata täyteen erilaisia tavoitteita ja hankkeita. Julistuksessa muistutetaan, ettei ihminen ole kone, vaan tarvitsee viikoittain lepopäiviä ja vuodenkierrossa ainakin yhden pitemmän lomajakson.

– Itse ajattelen lomarauhasta niin, että silloin pitäisi varata aikaa yhdessä olemiselle ja luovalle joutenololle, pysähtyä hetkeksi kysymään, kuka minä olen ja mihin olen menossa. Vastaus löytyy luonnon helmasta tai taiteen parista. Hyvä on matkustaakin uutta kulttuuria etsimässä, kunhan ei ahnehdi liian monta kohdetta samalla reissulla. Aikataulu on paras jättää työpaikalle.

Myös julistuksessa todetaan, ettei loma saa olla taakka tai suorittamista, vaan sen pitäisi olla lepoa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kuva: Toivo Loikkanen / Kerimäen kappeliseurakunta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Valtuutetulla pitää olla neuvottelutaitoa”
Seuraava artikkeliArkkipiispan EU-tapaaminen: Uskonnot mukaan eurooppalaiseen projektiin

Ei näytettäviä viestejä