Anna-Mari Kaskiselle jo toinen huomattava kunnianosoitus – vuoden 2022 Kirkon kulttuuripalkinto myönnettiin elämäntyöstä kirjailijana, runoilijana, sanoittajana ja käsikirjoittajana

Vuoden 2022 Kirkon kulttuuripalkinnon saa elämäntyöstään kirjailija, runoilija, sanoittaja ja käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen. Palkintoperusteissa kiitetään Anna-Mari Kaskisen kirjallista tuotantoa, joka on kristillisen kulttuurin alueella poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen.

Marraskuussa Kaskiselle myönnettiin Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto.

Kirkon kulttuuripalkinnon myöntäjien mukaan Kaskisen tekstien todetaan olleen muodostamassa viime vuosikymmeninä suosittujen uusien hengellisten laulujen ja virsien ydintä. Pelkästään virsikirjassa ja sen lisävihossa on Kaskisen tekstejä 34 virressä. Osasta Kaskisen tekstejä, kuten virrestä 517 Herra kädelläsi on muodostunut rakkaita, monen sukupolven tuntemia klassikkoja. Myös ruotsinkielisen virsikirjan lisävihkoon on käännetty neljä Kaskisen virttä, samoin Ruotsin kirkon virsikirjaan.

Perusteissa todetaan, että Kaskisen laulutekstejä löytyy lukuisista hengellisistä laulukirjoista, joita käytetään myös ekumeenisesti. Kaskisen Mukulamessu ja mukulalaulut sekä hänen sanoittamansa Afrikkalainen gospelmessu ovat uudistaneet ja jättäneet pysyvän jäljen seurakunnissa tapahtuvaan toimintaan.

”Anna-Mari Kaskinen on julkaissut runsaasti runoteoksia ja romaaneja sekä muita kirjallisia teoksia. Tuotannon laajuutta kuvaa hyvin kansalliskirjaston tietokantahaun perusteella hänen teoksikseen löytyvät yli 4 000 nimekettä. Erityinen piirre hänen tuotannossaan on sen ihmisen koko elämänkaaren huomioiva luonne. Erityisesti lapsille suunnattu korkeatasoinen kristillinen kulttuuri on hänen tuotannossaan pysyvä piirre, joka ansaitsee erityisen kiitoksen.”

Palkinnonjakotilaisuus on laskiaistiistaina 21.2.2023 Kirkkohallituksen täysistunnon jälkeen, jolloin arkkipiispa Tapio Luoma luovuttaa palkinnon Kaskiselle.

Kirkkohallitus myöntää vuosittain Kirkon kulttuuripalkinnon kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta ja kulttuuriteosta. Palkinnon arvo on 6 000 euroa. Palkintoa on jaettu vuodesta 1992. Palkinto myönnetään kirkkohallituksen täysistunnon nimeämän työryhmän esityksestä. Vuoden 2021 palkinnon sai kirjailija Pirkko Saisio teoksesta Passio.

Lue myös:

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto kirjailija Anna-Mari Kaskiselle

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Lähteitä ei ole – tarinat ovat minun” – Toimittaja Olli Seppälän rakastetuissa luontotarinoissa ihminen kohtaa lajin
Seuraava artikkeliEnon seurakunnan kirkkoherraksi valittu Kati Nissi tahtoo seurakunnan välittävän toivon sanomaa

Ei näytettäviä viestejä