Analyysi: Miksi Lundin ja Malmön ekumeeninen tapahtuma on niin tärkeä?

Reformaation juhlavuoden kansainvälinen startti on historiallinen. Ekumeenisten kokousten pöytäkirjat suorastaan pölisevät, kun paavi Franciscus on tänään mukana Lundissa ja Malmössä ekumeenisessa tilaisuudessa.

Kuka olisi uskonut, että katolisen kirkon pää tulee muistamaan Lutherin teesien naulaamisen 500-vuotispäivää, reformaation alkua, reformaation joka pirstaloi läntisen kirkon. Paavin läsnäolon symbolinen merkitys on erittäin suuri.

Tapahtuman nimi on sama kuin vuonna 2013 allekirjoitettu katolisen ja luterilaisen kirkon ekumeeninen asiakirja Vastakkainasettelusta yhteyteen, virallisesti luterilais-roomalaiskatolisen ykseyskomission raportti.

Siinä listattiin asiat, joista kirkoissa oltiin teologisesti yhtä mieltä, ja asiat, joista ei oltu. Ideana oli vahvistaa sitä, mikä on yhteistä.

Yksi yhteinen asia ilmaistiin raportin lopussa ekumeenisena toimintaohjeena: ”Katolilaisten ja luterilaisten tulee todistaa yhdessä Jumalan armosta julistamalla evankeliumia ja palvelemalla maailmaa.”

Lundissa ja Malmössä on kyse tämän ylevän ajatuksen toimeenpanemisesta, konkretiasta. Tähän viittasivat sekä Ruotsin luterilainen arkkipiispa Antje Jackelén että Tukholman katolinen piispa Anders Arborelius lehdistötilaisuudessa sunnuntai-iltana.

Paavi Franciscus rukoilee yhdessä Luterilaisen Maailmanliiton puheenjohtajan, piispa Munib Younanin ja pääsihteeri Martin Jungen sekä kardinaali Kurt Kochin kanssa Lundin tuomiokirkossa.

Yhteinen rukous on todistus paitsi uskosta yleensä myös organisaatioiden kyvystä oppia.

Diakoninen allekirjoitus

Tuomiokirkosta paavi siirtyy Malmö Arenaan, jossa on paitsi rukoushetki myös allekirjoitus, joka tekee todeksi ekumeenisen toimintaohjeen toisen puolen, palvelemisen. Luterilainen maailmanliitto ja katolinen Caritas Internationalis allekirjoittavat yhteistyösopimuksen.

Luterilaisen maailmanpalvelun johtajan Maria Immosen mukaan LML ja Caritas ovat tehneet yhteistyötä eri tilanteissa toki jo aiemminkin mutta eivät systemaattisesti. Sopimus vahvistaa diakonian asemaa ja korostaa sitä yhtenä kirkon tunnusmerkkinä.

Malmö Arena luovuttaa poikkeuksellisesti tapahtuman lipputulot sellaisenaan tasan kummallekin järjestölle. Rahat menevät syyrialaisten pakolaislasten auttamiseen.

Yhteinen muisto

Lundin ja Malmön tapahtumat suitsevat ekumeniaan kriittisesti suhtautuvia, jotka pitävät puhetta kristittyjen ykseydestä sanahelinänä. Ainakin tällä kertaa tehdään jotain isosti näkyväksi.

Vastakkainasettelusta yhteyteen -raportin yhtenä ideana oli saada luterilaiset ja katolilaiset viettämään yhdessä reformaation merkkivuotta. Pakko myöntää, että jollain tavalla siinä onnistuttiin, jos paavi on mukana avajaistilaisuudessa.

Raportin johdannossa sanotaan: ”Vuonna 2017 meidän täytyy avoimesti tunnustaa, että olemme olleet syyllisiä Kristuksen edessä vaurioittamalla kirkon ykseyden. Tämä merkkivuosi tarjoaa meille kaksi haastetta: muistojen puhdistamisen ja tervehdyttämisen sekä kristillisen ykseyden palauttamisen sopusoinnussa Jeesuksen Kristuksen evankeliumin totuuden kanssa (Ef. 4:4–6).”

Jotain konkreettista ja ennenäkemätöntä Lundissa ja Malmössä tapahtuu, ehkä hieman korkeakirkollisella tasolla kyllä, mutta jossainhan ne pienet askeleet on otettava. Suuret askeleet otetaan sitten, kun tavalliset ihmiset voivat nauttia yhdessä ehtoollista.

Kuvat: Olli Seppälä. Lundin tuomiokirkko sekä postikortteja kirjakaupan ikkunassa.

Lue myös:

Luterilaisten ja katolilaisten rukoushetki Lundissa vei ekumeniaa askelen eteenpäin

Ekumeeninen yhteyden hehkutus siirsi ikävät asiat hetkeksi syrjään Malmössä

Turku käynnisti reformaation merkkivuoden juhlinnan – ”Oleellisimmat asiat elämässä eivät ole kaupan”

Edellinen artikkeliLuottamushenkilö Iitistä: ”Olin pitkään joulukirkkokristitty”
Seuraava artikkeliTurku käynnisti reformaation merkkivuoden juhlinnan – ”Oleellisimmat asiat elämässä eivät ole kaupan

Ei näytettäviä viestejä