Ekumeeninen yhteyden hehkutus siirsi ikävät asiat hetkeksi syrjään Malmössä

Katolilaisten ja luterilaisten yhteinen ekumeeninen tilaisuus Etelä-Ruotsissa oli onnistunut. Paavin ja Luterilaisen maailmanliiton johtajien yhteisesiintyminen 31.10. rukoushetkessä oli historiallinen.

– Kyse on suuremmasta asiasta, kuin ehkä pystymme nyt tajuamaan, arvioi Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén maanantai-iltana Malmössä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston puheenjohtaja, kardinaali Kurt Koch puolestaan sanoi, että kyse ei ole yksittäisestä tapahtumasta, vaan ehkä jopa uuden alusta.

– Hieno päivä, jota on valmisteltu vuosia. Tämä oli pitkä, raskas, kaunis päivä, joka muistetaan käännekohtana ekumeniassa, sanoi Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge.

Niin yhteinen rukoushetki Lundin tuomiokirkossa kuin ekumeeninen Together in Hope -tilaisuus Malmö Arenalla olivat ekumenian hehkutuksen juhlaa. Puheet vilisivät sellaisia sanoja kuin yhteys ja sitoutuminen, oikeudenmukaisuus ja palvelu.

Ikäviä asioita ilon keskellä

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös asioista, jotka erottavat edelleen luterilaisia ja katolilaisia. Näitä ovat erityisesti kirkko-oppi, ehtoollinen ja käsitys kirkon virasta. Kipein näistä on ehtoollisyhteyden puuttuminen.

Kardinaali Kochilta kysyttiin mitä luterilais-katolilaisen avioparin tulisi tehdä, kun he eivät virallisesti voi osallistua samalle ehtoolliselle. Koch myönsi asian vaikeuden ja kehotti käsittelemään asiaa paikallisesti ja alueellisesti.

– On vaikea sano mitään yleispätevää toimintamallia koko katolisessa maailmassa, sillä seurakunnat elävät kovin erilaisissa tilanteissa, Koch sanoi.

Koch teki myös eroin ehtoollisvieraanvaraisuuden ja kirkkojen välisen periaatteellisen ehtoollisyhteyden välillä.

Katolilaisten ja luterilaisten hyvin alkaneelle – 50 vuotta kestäneelle – neuvottelulle seuraa jatkoa, siitä kertoi Lundissa allekirjoitettu yhteinen julistuskin. Vaikka tarkkoja aikatauluja ei ole, niin tiedotustilaisuudessa viitattiin Suomeen ja Yhdysvaltoihin, jossa prosessi jo jatkuu.

Kuva. Olli Seppälä. Malmö Arenan ekumeeninen tilaisuus kesti yli viisi tuntia.

Lue myös:

Analyysi: Miksi Lundin ja Malmön ekumeeninen tapahtuma on niin tärkeä?

Luterilaisten ja katolilaisten rukoushetki Lundissa vei ekumeniaa askelen eteenpäin

Turku käynnisti reformaation merkkivuoden juhlinnan – ”Oleellisimmat asiat elämässä eivät ole kaupan”

Edellinen artikkeliLuterilaisten ja katolilaisten rukoushetki Lundissa vei ekumeniaa askelen eteenpäin
Seuraava artikkeliPaavi toimittaa Malmössä messun arkisena tiistaiaamuna – miksi?

Ei näytettäviä viestejä