Luterilaisten ja katolilaisten rukoushetki Lundissa vei ekumeniaa askelen eteenpäin

Reformaation merkkivuosi alkoi näyttävästi, kun sen ensimmäisenä päivänä maanantaina katolinen kirkko ja Luterilainen maailmanliitto (LML) järjestivät yhdessä rukouspalveluksen Lundin tuomiokirkossa.

Rukouspalveluksessa puhuivat muiden muassa paavi Franciscus, Luterilaisen maailmanliiton puheenjohtaja Munib Younan, pääsihteeri Martin Junge ja kardinaali Kurt Koch. He puhuivat merkittävästä yhteydestä luterilaisten ja katolilaisten välillä.

– Oi Pyhä Henki: auta meitä iloitsemaan niistä lahjoista, jotka kirkko on saanut reformaation kautta, ja valmista meitä katumaan niitä raja-aitoja, jotka me ja esivanhempamme olemme rakentaneet, ja varusta meitä todistukseen ja palveluun maailmassa, paavi Franciscus sanoi rukouksessaan.

Hartaan tunnelman alla vahva pyrkimys yhteyteen näkyi niin puheiden kuin eleiden tasolla. Puheenvuorot olivat poikkeuksellisen suoria. Useissa niistä todettiin luterilaisten ja katolilaisten välillä olleen kiistoja ja raja-aitoja sekä vihanlietsontaa, joka on historian saatossa koitunut kuolemaksi sadoille ja tuhansille. Yksi keskeisistä viesteistä oli, että kaste yhdistää luterilaisia ja katolilaisia, vaikka ajatus siitä jää usein opillisten kiistojen alle.

– Hyvät veljet ja sisaret Kristuksessa, tarjotkaamme toisillemme sovinnon ja rauhan merkkiä, sanoi tilaisuuden alkupuolella piispa Younan ja halasi paavi Franciscusta.

Eleen myötä läsnäolijat ryhtyivät kättelemään ihmisiä ympärillään.

Rukouspalveluksessa ekumenian viestiä korosti Johanneksen evankeliumin vertaus viinipuusta ja sen oksista. Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén luki katkelman (Joh 15:1–5) englanniksi.

”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa.” (Joh 15:4)

Tilaisuudessa myös luettiin ääneen Vastakkainasettelusta yhteyteen -asiakirjan viisi ohjetta. Jokaiselle niistä sytytettiin kynttilä.

Rukouspalveluksen loppupuolella paavi Franciscus ja piispa Younan allekirjoittivat julistuksen, jonka tarkoitus on edelleen syventää luterilaisten ja katolilaisten yhteyttä. Se kirvoitti kirkkoväen raikuviin aplodeihin.

Paikalla Lundin tuomiokirkossa oli LML:n ja katolisen kirkon kutsumia vieraita ympäri maailmaa sekä Ruotsin kuningaspari.

Kuva: Kuvakappaus Yle Areenasta

Lue myös:

Analyysi: Miksi Lundin ja Malmön ekumeeninen tapahtuma on niin tärkeä?

Ekumeeninen yhteyden hehkutus siirsi ikävät asiat hetkeksi syrjään Malmössä

Turku käynnisti reformaation merkkivuoden juhlinnan – ”Oleellisimmat asiat elämässä eivät ole kaupan”

Edellinen artikkeliHerättäjä-Yhdistys hyväksyi Siionin virsien uudistetun laitoksen
Seuraava artikkeliEkumeeninen yhteyden hehkutus siirsi ikävät asiat hetkeksi syrjään Malmössä

Ei näytettäviä viestejä