A-studio Talkissa keskustellaan tänään sateenkaariparien vihkimisestä – studiossa pappeja ja dosentt

Tänään torstaina keskustelu sukupuolineutraalin avioliittolain vaikutuksista kirkkoon kiihtyy Ylen TV1:llä, kun A-studio Talk -ohjelmassa kello 21.05 aiheena on Kuka pääsee alttarille. Keskustelijoina ovat yliopistopappi Laura Mäntylä, kappalainen Heikki Leppä, dosentti Juha Ahvio ja Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Ville Auvinen.

Kotimaa24 kysyi kahdelta heistä, millaista viestiä he ovat menossa keskusteluun viemään.

Millä mielin menet illan keskusteluun, Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä?

– Itse asiassa odottavalla mielellä. Katsotaan, mihin keskustelu lähtee menemään ja millaisia ajatuksia tulee. Omat kantani ovat selvät, ja oletan, että toisellakin puolella ne ovat.

Millaisen viestin haluat keskustelussa välittää?

– Kyllä se lähtee siitä, että kirkko on kaikkien kirkko, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kirkko. Kirkon pitää ottaa tämä myös vakavasti.

Onko keskustelussa sukupuolineutraalista avioliittolaista ja sen vaikutuksista kirkolle jotakin ongelmallista?

– Minusta tämän keskustelun ongelma on se, että ensinnäkin sitä lähdettiin käymään aivan liian hitaasti. Toinen asia on se, että tässä keskustelussa argumentoidaan aivan liian paljon takaperin. Ensin päätetään lopputulos ja sitten etsitään perustelut.

– Sanotaan esimerkiksi sellainen asia, että kirkkojärjestyksessä esitetään avioliiton vihkimisen ja siunaamisen ehdot. Sillä, mitä kirkkojärjestyksessä lukee, ei ole merkitystä. Sillä sen sijaan on merkitystä, mitä papin työkalumanuaalin pikkutekstissä lukee. Tämä kertoo, että keskustelussa etsitään valmiille lopputulokselle perusteita, maksoi mitä maksoi. Tällaisten perusteiden kanssa on hirveän vaikea keskustella.

Millä mielin menet illan keskusteluun, Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Ville Auvinen?

– Vähän jännittäen mutta avoimin ja odottavin mielin. Totta kai asetelmat ovat jossakin määrin selvät.

Millaisen viestin haluat keskustelussa välittää?

– Kun näistä asioista keskustellaan, se kuulostaa enimmäkseen kirkkopoliittiselta valtataistelulta. Tässä ei kuitenkaan ole siitä kysymys. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että on elävä Jumala, joka on ilmoittanut tahtonsa näissäkin kysymyksissä. Kirkolla ei ole valtuutta kävellä sen yli ja tehdä omia päätöksiä ohi sen, mitä Jumala on sanonut. Mikäli kirkko sen tekee, se ei ole enää kristillinen kirkko, millaisena se on aiemmin ymmärretty.

– Ajatellaan, että kirkko on ylin elin. Tässä unohdetaan se, että kirkko ei ole kaikista ylin vaan että kirkolla on Herra.

Onko keskustelussa sukupuolineutraalista avioliittolaista ja sen vaikutuksista kirkolle jotakin ongelmallista?

– Kun ajatellaan koko suomalaista yhteiskuntaa ja maailmaa laajemminkin, on tämä meidän aikamme kovin eroottisväritteinen. Hirveän paljon keskustellaan seksuaalisväritteisistä kysymyksistä. Aika on muuttunut kirkon kannalta. Ongelma on laajemmin ajateltuna siinä, että mitä tarkoittaa, että kirkko seuraa aikaansa. Pitäisikö kirkon mukautua omaan aikaansa vai päinvastoin olla toisenlaisena äänenä ja pitäytyä omissa perusteissaan.

– Minä olen sitä mieltä, että kirkko menettää uskottavuuttaan, kun se mukautuu ympäröivään maailmaan. Tämä, mistä nyt keskustellaan, on vain yksi esimerkki.

A-studio Talk: Kuka pääsee alttarille? Yle TV1 kello 21.05.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Arkkipiispa Ylelle: En arvioi papeille koituvia seurauksia

Piispa Luoma: Sukupuolineutraali avioliitto on kirkolle vaikea ”yliyhteisöllisistä” syistä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRuotsin kirkon jäsenkato kiihtyy
Seuraava artikkeliJärjen ääni kaiken päälle huutamisen keskellä

Ei näytettäviä viestejä