Arkkipiispa Ylelle: En arvioi papeille koituvia seurauksia

On ennenaikaista arvioida, mitä kirkkojärjestystä rikkoville papeille koituu samaa sukupuolta olevan parin vihkimisen jälkeen. Näin arvioi arkkipiispa Kari Mäkinen, joka puhui aiheesta tiistaina Ylen aamu-tv:ssä.

– Minä en ryhdy ollenkaan ennakoimaan, että mitä tässä tulee tapahtumaan, hän sanoi Ylelle.

Hänen mukaansa asiaa katsotaan tapauskohtaisesti uuden avioliittolain voimaantulon jälkeen.

– Jos pappien toiminnasta on kysymys, niin kukin hiippakunta, piispa ja tuomiokapituli, käsittelee ja katsoo, että millä tavalla silloin toimitaan ja miten moitittavaa tämä on. Piispoilla ja tuomiokapituleilla on kirkon säädösten pohjalta mahdollisuus arvioida kukin tapaus erikseen ja itsenäisesti.

Lähetyksessä mainittiin Ylen lauantaina aamu-tv:ssä haastattelemat Helsingin hiippakunnan papit Liinamaria Roos ja Toni Fagerholm.

Kotimaa24 kysyi heidän näkemyksistään Helsingin piispalta Irja Askolalta. Hän vastasi sähköpostitse, ettei kommentoi, mitä seuraamuksia heidän puheillaan ja mahdollisilla teoillaan on.

Mäkinen kertoi Ylelle ymmärtävänsä pappien tilannetta.

– Ymmärrän sen, että papisto kantaa aikamoisia ristiriitoja sisällään.

Arkkipiispan mukaan yhtäällä on pappeja, jotka kunnioittavat ja arvostavat kaikkia ihmisiä mutta eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Toisaalta taas on pappeja, jotka haluaisivat suhtautua ja kohdella "seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhtäläisesti ja ehdoitta" ja vihkiä heitä.

– Näitä ristiriitoja täytyy kantaa. Se on aika raskasta. Itsekin tunnen sellaista ristiriitaa, Mäkinen sanoi.

Hänen mukaansa ristiriitoja ei ratkaista siten, ettei suostuta keskustelemaan tästä aiheesta, eikä siten, että toimitaan omin päin ristiriidasta huolimatta.

"Ei ole sellaista Raamatun lukemista, joka ei ole myös tulkintaa"

Kun aamu-tv:n toimittaja luki katkelman 3. Mooseksen kirjasta, Mäkinen totesi, ettei Raamattu ole niin yksioikoinen kirja. Toimittajan lukemassa 20. luvun jakeessa 13 sanotaan näin: "Jos mies makaa miehen kanssa niin kuin naisen kanssa maataan, he ovat molemmat tehneet kauhistuttavan teon ja heidät on surmattava."

– Ei ole sellaista Raamatun lukemista, joka ei ole myös tulkintaa.

Hänen mukaansa Raamattua luetaan kokonaisuutena, jota "jokainen aika oman ymmärryksensä pohjalta tulkitsee".

– Hyvä esimerkki, miten ymmärryksen lisääntyminen on muuttanut Raamatun tulkintaa, esimerkiksi meidän kirkossa on se, miten naisen ja miehen väliseen suhteeseen on uudella tavalla suhtauduttu.

Kuva: Olli Seppälä. Kari Mäkinen kuvattuna arkkipiispantalon työhuoneessa Turussa.

Lue myös:

Piispa Luoma: "Sukupuolineutraali avioliitto on kirkolle vaikea yliyhteisöllisistä syistä"

Piispainkokous: Uusi avioliittolaki ei muuta kirkon avioliitto-opetusta – mutta keskustelu asiasta saa jatkua