Ylivieskan uuden kirkon 40 metriä korkea kello­tapuli pystytettiin yön hiljaisuudessa

Ylivieskan uuden kirkon kellotapulin pystytys onnistui keskiviikon vastaisena yönä ensi yrittämällä. Seurakunnan ja tornin rakentaneen Nordec Oy:n väki jännitti viime hetkille, onnistuuko 40 metrin korkeuteen nousevan ja 31,5 tonnia painavan terästornin nostaminen pystyyn.

– Ilma oli tyyni, mikä oli edellytys hankkeeseen ryhtymiselle. Jos tuulen nopeus olisi ollut yli viisi metriä sekunnissa, nostamista ei olisi edes yritetty, Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Kaisa Toivoniemi kertoo.

Turvallisuussyistä seurakunta ei kertonut etukäteen julkisuuteen pystytyksen tarkkaa ajankohtaa. Tapuli nostettiin paikalleen yöllä, sillä silloin on yleensä rauhallista. Joku oli kuitenkin huomannut vaikuttavan erikoiskuljetuksen matkan varrella ja laittanut siitä kuvan Ylivieska-foorumin Facebook-sivulle. Reitin varrelle saapui satakunta uteliasta.

Tapuli lähti kolmen kilometrin matkalle kohti kirkkomaata kymmenen jälkeen illalla ja eteni kävelyvauhtia. Tuntia myöhemmin erikoiskuljetus saapui perille. Paikalla oli parikymmentä henkilöä nostotyössä, varmistamassa turvallisuutta ja ikuistamassa tapahtumaa.

– Tunnelma oli rauhallinen, työnjako selkeä eikä vaaratilanteita syntynyt. Oli mahtavaa katsoa ammattilaisten työskentelyä, Toivoniemi kertoo.

Varsinainen pystytys alkoi kello 01.40. Viimeisenä kiinnitettiin risti. Se oli paikoillaan kello 03.45.

– Oli se vaikuttava hetki, aamuaurinko nousi juuri silloin ja valaisi tapulitornin. Kerran elämässä tämmöisen saa kokea, Toivoniemi sanoo.

Heinä-elokuun vaihteessa torniin asennetaan kellot. Ne on tilattu kirkonkelloihin erikoistuneelta suomalaiselta Suveko Oy:ltä ja valetaan Itävallassa.

– Sieltä tulee kaksi kelloa, toinen painaa 920 kiloa ja toinen 540 kiloa. Koneisto on täysin automaattinen, Toivoniemi kertoo.

Koronan vuoksi teräksen hinta nousi tilauksen jälkeen.

– Avaimet käteen -periaatteella kellojen, koneiston ja asennuksen hinnaksi tuli 63 000 euroa.

Itsensä tutkimisen sunnuntaina elokuun puolivälissä kaiken pitäisi olla valmiina. Piispa Jukka Keskitalo saapuu silloin vihkimään uuden tapulin kelloineen.

Ylivieskan uusi kirkko vihittiin käyttöön pääsiäisenä. Vanha kirkko tuhoutui tulipalossa pääsiäisenä 2016.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ylivieskan uuden kirkon 40 metriä korkea kellotapuli pystytettiin yön hiljaisuudessa

Edellinen artikkeliPörriäisten kukkakedosta ja hyönteis­hotelleista tuli seura­kuntalaisten yhteinen silmäterä Kuopion Männistössä
Seuraava artikkeliMiten voi virkistyä hengellisesti? – Kirkkoherra, pyhiin­vaellusten järjestäjä ja sairaala­pappi kertovat loma­poluistaan Kristuksen luokse

Ei näytettäviä viestejä