Pörriäisten kukkakedosta ja hyönteis­hotelleista tuli seura­kuntalaisten yhteinen silmäterä Kuopion Männistössä

Mehiläisten pörinä, kukkien loisto ja meden tuoksu ovat saaneet ohikulkijat ihastuksen valtaan Kuopiossa. Männistön kirkon ja pyörätien välinen aarin kokoinen maapala on uudistettu pörriäisten ja perhosten kotikedoksi. Hanke alkoi teologian opiskelija Laura Siponmaan ideasta.

– Netissä surffatessani törmäsin Ylen Pelasta pörriäinen -projektiin. Sivulla kerrottiin, että mukaan on tullut myös kuntia ja kaupunkeja. Ajattelin, että seurakuntiakin olisi hyvä saada mukaan.

Siponmaa kirjoitti viestin yhdessä rukoilevien seurakuntalaisten someryhmään: ”Voisimmeko tehdä yhdessä jotakin pörriäisten hyväksi?”.

Ryhmän jäsen, puutarhaharrastaja ja hyönteisten ystävä Vieno Arpola innostui heti. Hän otti yhteyttä Kuopion puutarhaseuraan ja sai sieltä asiantuntija-avuksi seuran puheenjohtajan Anja Rämön.

Vt. kirkkoherra Sanna Mertanenkin innostui ideasta, ja seurakuntaneuvosto teki päätöksen nopeasti. Pian seurakuntalaisten ikkunoilla iti kasvivauvoja – krassia, auringonkukkia ja monia muita.

Seurakunnan puistoekspertit hoitivat nurmen poiston ja toivat paikalle valtavan kasan multaa. Seurakuntalaiset levittivät ja tasoittivat mullan. Puutarhaliikkeet lahjoittivat kesäkukkien siemenseosta.

– Seurakunnalta saimme myös sata euroa hyönteishotellien tarvikkeisiin, kukkakedon medianäkyvyydestä huolehtinut seurakunta-aktiivi Elli-Maija Laaksamo kertoo.

Reijo Kettunen ja Jouko Taskinen nikkaroivat tarvikkeista talkoilla jykevät hyönteishotellit.

Luomakunnan sunnuntaina kesäkuun alussa Männistön seurakunnassa vietettiin hyönteishenkinen messu, jossa Laura Siponmaa saarnasi. Messun jälkeen niitty siunattiin pörriäispapiksi nimetyn Oona Leiviskän johdolla.

– Olimme kutsuneet erityisesti lapsiperheitä istuttamaan taimia, joita seurakuntalaiset olivat kasvattaneet kodeissaan, Leiviskä kertoo.

Nyt ohikulkijoiden ilona on upea kukkaketo, ja hyönteishotellit ovat onnistuneet kotouttamaan pölyttäjiä.

– Sairaan siistiä, että seurakunta antoi maallikoille niin vapaat kädet, Laura Siponmaa kiittää.

Hän toivoo, että ensi keväänä taimia voisivat kasvattaa myös esimerkiksi päiväkerholaiset, riparilaiset ja erilaisten laitosten asukkaat.

Elli-Maija Laaksamo kertoo Kotimaalle, kuinka oli juuri käynyt kukkakedolla ja huumaantunut tuoksuista, pörriäisten pörinästä ja ohikulkijoiden ilosta.

– Kukkien kastelijoina toimivat seurakunnan kesätyöntekijät kertoivat, että yön aikana unikot olivat nousseet kukkimaan.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Pörriäisten kukkakedosta ja hyönteishotelleista tuli seurakuntalaisten yhteinen silmäterä Kuopion Männistössä

Edellinen artikkeliKommentti: Mene äläkä enää syntiä tee, Timo Laaninen sanoi SuomiAreenan tuomio­keskustelussa, ja siinä hetkessä kirkko oli vasta­kulttuuria
Seuraava artikkeliYlivieskan uuden kirkon 40 metriä korkea kello­tapuli pystytettiin yön hiljaisuudessa

Ei näytettäviä viestejä