Yli puolet kanttoreista kieltäytyisi työskentelemästä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisissä

Avioliittoa koskeva keskustelu on ajatunut kirkossa osin juridisille urille. Kuva: Jukka Granström

Suomen Pappisliitto ja Kanttori-urkuriliitto tekivät jäsenilleen kyselyn huhti-toukokuun taitteessa 2024. Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa pappien ja kanttorien suhdetta samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen ja piispainkokouksen esitykseen kahdesta rinnakkaisesta avioliittomallista. Kysely on ajankohtainen, sillä 13.-17.5. Turussa kokoontuva kirkolliskokous käsittelee piispojen esitystä. 

PAPPIEN JA kanttorien välillä on selvä ero. Siinä missä papeista peräti 65,1 prosenttia suhtautuu samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen myönteisesti tai erittäin myönteisesti, suhtautuu kanttoreista samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen kielteisesti tai erittäin kielteisesti 55,7 prosenttia. 

Peräti 68,9 prosenttia papeista kannattaa sitä, että kirkko vihkisi tai siunaisi kaikki parit näiden sukupuolesta riippumatta. Kanttoreista tätä mieltä oli vain 43,1 prosenttia. Vastaavasti perinteisessä avioliittokäsityksessä pysymistä kannatti papeista 28,5 prosenttia. Kanttoreilla vastaava prosentti oli 51,6. 

AKI-LIITTOJEN tiedotteen mukaan kyselyn tulokset osoittavat, että ”papit ja kanttorit eroavat merkittävästi siinä, miten he keskimäärin suhtautuvat samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimiseen tai heidän avioliittojen siunaamiseen”. Käytännön tasolla tämä näkyy myös valmiudessa tehdä toimituksia. Papeista vain 28,5 prosenttia kieltäytyisi varmasti tai melko varmasti samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Kanttoreista kieltäytyisi työskentelemästä kuitenkin jopa 52 prosenttia. 

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliRakas, kulahtanut, yhteinen, satuttava ja hyvää tekevä kirkko – Kotimaa haastatteli Tampereen hiippakunnan nuoria kirkolliskokousedustajia
Seuraava artikkeliKirkolliskokous valitsi varapuheenjohtajat sekä valiokunnat ja niiden puheenjohtajat

Ei näytettäviä viestejä